Диков брани проекта на ГЕРБ за санирането

ОFFNews 08 февруари 2015 в 14:15 1851 8

Снимка Архив

Гавният архитект на София Петър Диков

Главният архитект на София Петър Диков защити проекта на ГЕРБ за санирането и обяви, че в никакъв случай то не се правело с цел привличане на повече избиратели на местните избори.

"Най-после едно правителство има куража да стартира санирането и да започне да се работи сериозно и в рамките на цялата държава по този въпрос", каза Диков пред БНР.

Той видя нещо положително и във факта, че държавата не е особено подготвена за изпълнението му - това било "допълнително предизвикателство към хората, които са поели тази организация". Екипът бил с амбиции и възможности да се справи.

За него била непонятна реакцията срещу проекта, чиято реализация щяла само да донесе полза на държавата, общините и гражданите. Той неглижира въпроса с изливането на парите за саниране точно преди изборите с думите, че сградите, които щели да са санирани до провеждането на вота, щели да бъдат много малко. Същевременно, той подмина факта, че парите ще се раздават от партийно оцветените кметове.

Вместо това Диков изтъкна положителните страни на проекта: "Става дума за 800 хиляди жилища само в сгради по едропанелен способ и поне още 100 хиляди в другите видове, т.е. едно голямо количество сгради, в които живеят повече от половината българи".

В края на миналата година министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова (ГЕРБ) съобщи, че през 2015 година държавата ще отдели 1 млрд. лв. от хазната за саниране на старите панелни сгради. Услугата ще е безплатна за първите 2 години. Националната програма за енергийна ефективност е сред четирите основни приоритети на ГЕРБ, залегнали в програмата за управление на страната. Програма беше одобрена от правителството на 28 януари. Методическите указания и формулярите за кандидатстване са достъпни на страницата на МРРБ и в общините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!