Quantcast

Диков брани проекта на ГЕРБ за санирането

ОFFNews Последна промяна на 08 февруари 2015 в 14:15 1199 7

Снимка Архив

Гавният архитект на София Петър Диков

Главният архитект на София Петър Диков защити проекта на ГЕРБ за санирането и обяви, че в никакъв случай то не се правело с цел привличане на повече избиратели на местните избори.

"Най-после едно правителство има куража да стартира санирането и да започне да се работи сериозно и в рамките на цялата държава по този въпрос", каза Диков пред БНР.

Той видя нещо положително и във факта, че държавата не е особено подготвена за изпълнението му - това било "допълнително предизвикателство към хората, които са поели тази организация". Екипът бил с амбиции и възможности да се справи.

За него била непонятна реакцията срещу проекта, чиято реализация щяла само да донесе полза на държавата, общините и гражданите. Той неглижира въпроса с изливането на парите за саниране точно преди изборите с думите, че сградите, които щели да са санирани до провеждането на вота, щели да бъдат много малко. Същевременно, той подмина факта, че парите ще се раздават от партийно оцветените кметове.

Вместо това Диков изтъкна положителните страни на проекта: "Става дума за 800 хиляди жилища само в сгради по едропанелен способ и поне още 100 хиляди в другите видове, т.е. едно голямо количество сгради, в които живеят повече от половината българи".

В края на миналата година министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова (ГЕРБ) съобщи, че през 2015 година държавата ще отдели 1 млрд. лв. от хазната за саниране на старите панелни сгради. Услугата ще е безплатна за първите 2 години. Националната програма за енергийна ефективност е сред четирите основни приоритети на ГЕРБ, залегнали в програмата за управление на страната. Програма беше одобрена от правителството на 28 януари. Методическите указания и формулярите за кандидатстване са достъпни на страницата на МРРБ и в общините.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2015 в 11:47

Ако е като магистралите,благодаря!На баницата мекото всеки обича!

09.02 2015 в 10:37

Европейски съюз не дава да се краде, та се налага да крадем както си знаем - от природонаселението.

08.02 2015 в 23:30

Герб пак ще си нахрани своите и приближени фирми,вместо главната цел да е да се помогне на хората

08.02 2015 в 22:02

Този вариант за саниране е голяма глупост по много причини. Ето няколко:
1) Парите за саниране ще дойдат от бюджета, т.е. от данъците на всички нас. Т.е. всички ние ще платим, при това изцяло, подобряването на апартаментите на няколко хиляди души. Много от данъкоплатците са бедни хорица, а някои от собствениците на апартаменти в блоковете за саниране са по състоятелни. Излиза, че с данъците на бедните ще се подобряват апартаментите на богатите. Това е безумно!
2) Финансиране на 100% саниране не е добра идея. Задължително трябва да има самоучастие. Обикновенно хората не ценят нещата, които са им дошли на готово. Примери много.
3) Предвидено е общините да избират фирмите, които ще извършват услугата. Услуга на стойност 1 млрд лева. Т.е. от общините ще зависи, в кои фирми ще отидат 1 млрд лева. Корупцията ще бъде колосална! И съответно - качеството в много случаи ще е посредствено.
4)...

08.02 2015 в 20:27

Radical, и като не е популизъм, то колко % от българското население ще успее да се възползва...?

08.02 2015 в 17:42

Че е популизъм преди изборите е ясно, но преди всичко е кражба на европейски средства от тоюи индивид и герб. Фирмите вече са ясни, това естествено са големите фирми, качеството и материалите ще са ниски ест за да е по-голяма печалбата!!

И това..освен ако не ни прееебат и с сдруженията които трябва да се правят

08.02 2015 в 14:56

Щом брани - ще намаже! Ние от ГЕРБ знаем как да ги правим тия неща.