Quantcast

Лиляна Павлова: Между 3 и 5 месеца отнема санирането на блок

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2015 в 14:33 22331 7

Между 3 и 5 месеца отнема санирането на блок, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова в Пловдив, където заедно с областния управител Розалин Петков, кмета на града Иван Тотев и кметовете на общините от региона представиха Националната програма за енергийна ефективност. 

Павлова обясни, че ще се създаде организация, за да може всеки да знае кога ще се влиза в имота му. Затова етажната собственост, домоуправителя и строителя трябва да изработят график за достъп до отделните апартаменти. 

Също така собствениците на сградите, включени в програмата за саниране, ще трябва да осигурят място за складиране на материалите, необходими за прилагане на мерките за енергийна ефективност. А дали това място ще бъде в мазето, на тавана, или на стълбището е решение на Сдружението. 

Министър Павлова бе категорична, че държавата не може и няма да купи нови асансьори на всички нови панелни сгради в страната, тъй като това решение би струвало 5 млрд. лв. Това, което обаче може да се направи, е при санирането да се въведат енергоефективни мерки - лампата да изгасва, когато в асансьора няма хора, при повикване да идва само един, а не всички асансьори в блока и електроинсталацията да се подмени с нова. 

С 1,60 лв. се увеличава размерът на данък-сгради на апартамент от 80 кв. след неговото саниране. Това показват изчисленията на данъчния софтуер.  Ако жилището е основно – то данъкът ще е по-нисък, като в такъв случай реалното увеличение е 80 ст., а такса смет – 1,20 лв.

Кметът на Пловдив сподели, че иска да се санират между 800 и 1000 блока в града.  

Националната програма за енергийна ефективност беше одобрена от правителството на 28 януари. Методическите указания и формулярите за кандидатстване са достъпни на страницата на МРРБ и в общините.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2015 в 14:30

Министър Павлова, КОЙ заложи заробващите НИ условия в Договора за саниране!? :
VII.Прекратяване на договора и специфични условия
Член 8. Настоящият договор се прекратява:
(3) Едностранно(еднолично) от довереника(кмета) в случаите на виновно неизпълнение на задълженията на доверителя(СС) по чл. 5(кой, как и с какъв документ ще установи виновното неизпълнение на задълженията по чл. 5 – ал.5 достъп(до всяко жилище) в 2(дву)!? дневен (безумен и неизпълним)срок) и ал.7 не осигури склад(колко и какъв никъде не пише - винаги си виновен?)
Доверителят(СС) дължи възстановяване на разходите (платени или дължими) по действително извършените дейности по чл. 2(всички), както и дължимите неустойки по вече сключени договори(могат да напишат всичко) от страна на довереника(кмета)…

08.02 2015 в 10:54

Нормална БГ работа. Общинските поръчки ще се печелят под масата. Стойността на санирането ще се завиши двойно, за да има за всички. Ще се спести здраво от качество и материали. Когато общината поръчва, изпълнява и контролира, винаги са налице тези три неща. Честито на печелившите, а гражданите, ако искат санирани жилища, сами да си оправят щетите от ремонта. За без пари - толкоз!

08.02 2015 в 07:41

тази пак ще напълни гушата в прекия и преносен смисъл!!!!

07.02 2015 в 21:32

Аз питам: ИМА ЛИ БЕЗПЛАТЕН ОБЯД? Как и защо изведнъж реши ГЕРБ безплатно да ни санира жилищата? Защо не взеха решение, с тези пари да пуснат производството във всеки град,поне на един завод? Хората да имат работа и средства, и сами да решат какво да правят със собствените си жилища!Ние сме достатъчно умни,щом си имаме жилища,ще си ги санираме сами, със собствени средства,а не с подаяние,което е доста притеснително. Направо ми намирисва на незаконно подаяние. НЕ!!! АЗ НЕ ИСКАМ БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ НА ЖИЛИЩЕТО МИ!

07.02 2015 в 17:31

... ajde i tebe, uiue da te sanirat barem 3 do 6 meseca...

hahahahahahaha

07.02 2015 в 15:33

Нали трябв да си върне килчата, ама с пачки

07.02 2015 в 15:08

Демек, кой кво ще краде да го краде преди изборите.