Всички панелки могат да получат 100% от сумата за саниране

Единственото ограничение е в блока да има поне 36 апартамента и всички да са съгласни

OFFNews 30 декември 2014 в 09:11 6753 4

Лиляна Павлова представя първата програма за саниране в първия кабинет "Борисов".

От следващата година панелните и ЕПК сгради в цялата страна ще могат да получат от държавата 100% от сумата за саниране на блока.

Това съобщи пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя уточни, че е предвидено да бъдат отпуснати 1 милиард лв. за саниране за следващата година. 

Към Българската банка за развитие ще се създаде фонд, който ще получи държавна гаранция от 1 милиард лева за саниране.

След промяна в Закона за банката, тя ще създаде въпросния фонд, чрез който ще привлече финансов ресурс от международни финансови институции, с който да се финансира програмата.

Единственото условие за отпускане на средствата е в блока да има над 36 апартамента и всички собственици да са съгласни.

Следващата стъпка е етажната собственост да се регистрира като сдружение (да се регистрират по БУЛСТАТ) и да подаде документи в съответната община. Няма да се санират отделни входове, трябва да кандидатства целият блок.

Собствениците ще делегират на общините изпълнението на всички дейности по обследване и саниране.

"Програмата включва пълна енергийна ефективност, изолация на сградата, подмяна на дограми, смяна на хоризонтални и вертикални щрангове, разбира се, при желание на собствениците, покриви, общи части, всичко това, което съпътства обновяването, включително и там, където е необходимо конструктивно обследване на сградата", обясни Павлова.

Сградите, които са кандидатствали за санарина по старите условия, в които се изискваше етажната собственост да участва с 50% от сумата, ще получат също 100% финансиране на ремонта, уточни регионалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови