Депутатите удължиха работното си време

Симона Костадинова 14 юли 2015 в 16:45 2128 0

Народните представители удължиха работното си време до гласуването на първо четене на промените в Закона за лечебните заведения.

Решението беше прието с 102 гласа "за", 25 "против" и 11 "въздържал се".

Днешното пленарно заседание е извънредно. То включва само 3 точки - избирането на нов управител на БНБ, гледането на първо четене на промените в Закона за енергетиката и тези в Закона за лечебните заведения.

Законопроектът за лечебните заведения е част от здравната реформа на министър Петър Москов.

С него се създава правна регламентация на възможността лечебните заведения да създават обединения помежду си с цел сключване на договор за оказване на медицинска помощ с НЗОК. Лечебните заведения, включени в тези обединения, няма да могат да сключват самостоятелно договори с обществения фонд.

Законопроектът предвижда задължителна акредитация за центровете за трансфузионна хематология, центровете за спешна медицинска помощ, домовете за медико-социални грижи, в които се осъществяват медицинско наблюдение и специфични грижи за деца, и центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания.

За останалите видове лечебни заведения акредитацията ще бъде задължителна, само ако лечебното заведение планира да провежда обучение на студенти и специализанти. Целта на задължителните акредитации е повишаване на качеството на предоставяните от тях здравни услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!