Депутатите искат промени във въпросите на президента за референдума

Симона Костадинова 28 юли 2015 в 15:21 2339 1

Почти всички парламентарно представени партии предложиха изменения във въпросите на президента Росен Плевнелиев за изборните правила. 

Въпросите, които държавният глава предложи да бъдат зададени на гражданите заедно с местния вот през октомври, са: „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?“ и „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“.

По време на дебатите в зала само от ГЕРБ заявиха, че застават зад въпросите, защото "референдумът не е иницииран от президента, а е по предложение на българските граждани". Цветан Цветанов заяви, че не е морално да се променят въпросите, които са били предложени от самите хора. Те поискаха въпросите да се гласуват отделно.

От АБВ искат да се промени първият въпрос, който да стане "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно при пропорционално разпределение на мандатите между политическите партии и коалиции?".

На практика това е германския модел, зад който застанаха и ДПС, но те предложиха друго изменение, защото "ако ще бъдете популисти, бъдете докрай".

От БДЦ също поискаха промяна във въпроса за мажоритарното гласуване и поискаха германска избирателна система. Те предложиха въпросът да звучи и така: "Подкрепяте ли половината от народните представители да бъдат избирани мажоритарно при пропорционална избирателна система".

От партията на Местан също предложиха въпросът да стане ""Подкрепяте ли всички 240 народни представители да се избират мажоритарно?", а другият - да се попитат гражданите дали искат германския модел, но без да се използва този израз, за да "не се засегне националното им достойнство".

Реформаторският блок (РБ) пък застана зад предложенията на държавния глава и казаха, че ги подкрепят, но искали изменение на първия въпрос. Предлагат той да е: „Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно чрез разширяването на мажоритарното гласуване?“.

БСП пък предложиха промени в два от въпросите на президента. Те също поискаха изменение във въпроса за мажоритарното гласуване, който да стане: „Подкрепяте ли половината от народните представители да се избират мажоритарно?“.

Те искат редакция и във въпроса за задължителното гласуване. Социалистите предлагат въпроса да гласи: "Подкрепяте ли въвеждане на задължително гласуване на изборите с предвиждане на санкция за неизпълнение на това задължение?".

От Патриотичния фронт (ПФ) пък заявиха, че не приемат два от въпросите на президента. Според тях дистанционното гласуване би могло да узакони почти всички изборни престъпления. Те изразиха и своите резерви за мажоритарния вот. 

Според тях би трябвало да има политически консенсус по въпроса за задължителното гласуване и всички партии "с изключение на една не е редно да отказват такова нещо". От ПФ поискаха още всички въпроси да се гледат поотделно, а не в пакет, както са предложени.

"Атака" пък се обявиха против целия референдум и пискаха президента да оттегли искането си за иницииране на такъв. Сидеров заяви, че зададените въпроси не засягали българските граждани, защото  "не допринасят за стандарта и живота на българите, за сигурността им".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови