ГЕРБ направиха референдумите безсмислени

Ивайло Анев 21 юли 2015 в 14:42 8793 23

Депутатите оставиха същия праг за валидност на референдумите - за да е валидно допитването, на него трябва да са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори.

След като на първо четене прагът за валидност на допитванията беше свален, днес се оказа, че промяна все пак няма да има.

Това стана факт, след като изненадващо депутатите от ГЕРБ – Анна Александрова и Свилен Иванов, които бяха предложили текста, го оттеглиха, макар да бе одобрен и от правната комисия на НС. Александрова не даде мотиви защо го прави.

За да не се окаже безсмислено инициирането на референдуми, от АБВ бяха предложили допитванията да са валидни, ако в тях са участвали повече от 40% от имащите право на избор.

Когато референдумът е 2 в 1 с избори, то предложението беше допитването да се счита за валидно при участие на 50% от гласувалите на съответните избори.

Предложенията на АБВ обаче бяха отхвърлени.

Рязката промяна в позицията на управляващите е изненадваща и на фона на дискусиите - срещу тези предложения се изказваха единствено от ДПС.

След това гласуване Янаки Стоилов от БСП излезе на трибуната и заяви, че по-нататъшните дискусии и гласувания са безсмислени и незначителни.

Така допитването, което беше инициирано от президента Росен Плевнелиев, почти сигурно ще се обезсмисли.

По-рано днес депутатите намалиха прага на подписите, с които може да се инициират допитванията - от 500 000 на 400 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!