ГЕРБ направиха референдумите безсмислени

Ивайло Анев Последна промяна на 21 юли 2015 в 14:42 7898 23

Депутатите оставиха същия праг за валидност на референдумите - за да е валидно допитването, на него трябва да са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори.

След като на първо четене прагът за валидност на допитванията беше свален, днес се оказа, че промяна все пак няма да има.

Това стана факт, след като изненадващо депутатите от ГЕРБ – Анна Александрова и Свилен Иванов, които бяха предложили текста, го оттеглиха, макар да бе одобрен и от правната комисия на НС. Александрова не даде мотиви защо го прави.

За да не се окаже безсмислено инициирането на референдуми, от АБВ бяха предложили допитванията да са валидни, ако в тях са участвали повече от 40% от имащите право на избор.

Когато референдумът е 2 в 1 с избори, то предложението беше допитването да се счита за валидно при участие на 50% от гласувалите на съответните избори.

Предложенията на АБВ обаче бяха отхвърлени.

Рязката промяна в позицията на управляващите е изненадваща и на фона на дискусиите - срещу тези предложения се изказваха единствено от ДПС.

След това гласуване Янаки Стоилов от БСП излезе на трибуната и заяви, че по-нататъшните дискусии и гласувания са безсмислени и незначителни.

Така допитването, което беше инициирано от президента Росен Плевнелиев, почти сигурно ще се обезсмисли.

По-рано днес депутатите намалиха прага на подписите, с които може да се инициират допитванията - от 500 000 на 400 000.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.07 2015 в 18:56

19- барут, в грешка си - дпс не е турска, а руска бойна единица

21.07 2015 в 18:39

Само ДПС бяха против и накрая се съгласиха с тях. Браво! Сега как ще мине референдумът за електронното гласуване

21.07 2015 в 18:34

Сега Оффнюз,Медиапул,Капитал и СЕГА,какво видяха че не минават конституционните промени,и взеха да нападат ГЕРБ.А малко понападайте и Радан Великолепний,че се видя че за нищо не го бива.Или него ще го пазите като(задните си части)?Време е да му поискате сметка,защо е в коалиция,след като се видя че нямат 160 гласа за подмяна на конституцията мноооого преди разговорите.Ама се надявахте Бойко да ви "оправи" бройката.Ама вие с 20 депутата сте тръгнали на сватба,с наглото си поведение Радан отказа всички от опозицията да преговарят смислено с него!

21.07 2015 в 18:27

Я аз пък да попитам тези които искат с по малко гласове да минават референдумите.Ако някой иницира референдум и вие не сте съгласни с въпроса,съгласни ли ще сте да го прекарат примерно с 1 милион гласове.А въпроса да е:ВИЕ СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ ДА СТАНЕМ РУСКА ИЛИ ТУРСКА ПРОВИНЦИЯ???!
Хайде малко мислете с главите си,а не със задниците,защото явно доста го правят с второто,а не с първото!

21.07 2015 в 17:57

Турция ще вземе част от България благодарение на ДПС, ДПС са антибългарска мафиотска организация, работеща за Турция, защо ги търпим в парламента, та те нищо не правят дори за малцинствата...

21.07 2015 в 17:49

Еми предвид че ни управлява коалиция дето със зор сбира 120 гласа и посмъртно не може да сбере 160 гласа ето какво се случва - Някаква мракобесна сила за кратко нарична #КОЙ въздейства на одтелни депутати да отеглят иначе раузмните си предложения...

Оставаме без референдуми, вероятно плащайки така цената за недоклатена съдебна реформа.......

Явно за недоклатена съдебна реформа ще платим и един омбудсман и господ знае още какви идиотизми на АБВ, ПФ и ония отцепници на Бареков.....всеки сега ще иска парче от питката за да гласува здраво орязана версия на съдебна реформа.....


Позорна история....но уви това е демокрация в действие. Не екато да не виждаме подобни позорни сделки във САЩ или Великобритания и дори в Германския будестаг.......Лошото е, че нашата демкрация е поне 200 години назад, а поради некой геополитически причини се движим доста по-бавно то тия държави преди 200 години......

21.07 2015 в 17:44

Бойкоооооооооооооооо,Бойкооооооооооооооо и ти ще гледаш като бай Тодор след изборите.За всеки глупак легнал на ДПС народа отсъжда дуспа!Ти се оказваш като една изхабена фурнаджийска лопата дето някой върти когато има нужда.Защо продаваш президента си на ДПС? Така ти е изгодно и на теб.Не само на мафията в ДПС.Чудя се само реформаторите и патриотите защо не ти бият пръта и да вървим на избори.Тогава вече можеш спокойно да си управляваш с ДПС,ако влезеш в парламента!!!

21.07 2015 в 17:37

Надушвам пазарлъци - без промени в закона за референдумите ако ДПС кандисат да махнат една точка от листа си, в който са изброили какво не искат в съдебната реформа.

21.07 2015 в 17:34

Робите нямат право на мнение, затова и изборите се купуват и подменят с редуване на управленци за да не ни дразнят много.

Ами какво!? Тиквата е забавен - говори ни за големите си гърди, с които кърми в мола, обяснявани за краставите жаби и как расте телето, учи ни да играем на асоциации разправяйки за държането на шлифер, играе професионален футбол, тенис, снима се по анцунг пред магнолии за да радва лелките, напълни сайтовете с тролове за да внесе разнообразие.. изобщо добре са ни го избрали от Турция. Благодарим!

21.07 2015 в 17:32

ДПС извиват ръце заради съдебната реформа, ДПС са антибългарска партия, това е мафиотска организация чиято цел е да отслабят Българската държава! Тук само народа може да помогне на собствената си държава! Протести докато противоконституционната партия ДПС не се измете от парламента! Нямам нищо против обикновените турци!