Депутатите дадоха старт на избора на нов омбудсман

Симона Костадинова 08 юли 2015 в 14:57 3185 1

Народните представители приеха процедурните правила за избор на национален омбудсман на България.

Кандидати за нов омбудсман ще могат да предлагат както парламентарни групи, така и отделни народни представители. Предложенията трябва да бъдат внесени в 7-дневен срок в писмена форма до Комисията по вероизповеданията и правата на човека от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Освен това кандидатурите за нов омбудсман трябва да бъдат придружени с писмено съгласие на кандидата, подробна автобиография и копие от дипломата за висше образование. Трябва да бъдат представена и декларация, че отговаря на условията и аргументи, които да защитават високите морални качества на предложения човек.

Получените предложения, заедно с документите към тях, ще бъдат публикувани на сайта на Народното събрание. Освен това кандидатите ще бъдат изслушвани пред комисията по вероизповеданията на открито заседание.

Омбудсманът се избира от Народното събрание с тайно гласуване.

Мандатът на досегашния омбудмсан Константин Пенчев изтича на 20 октомври. Неговият наследник би трябвало да бъде избран от народните представители преди редовната ваканция на парламента.

От БСП дадоха заявки, че биха предложили за поста червената депутатка Мая Манолова, която днес обяви, че би обмислила подобно предложение.

Самият Пенчев заяви, че има намерение да се кандидатира за втори мандат, стига да намери подкрепа от някои депутати, за да го издигнат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!