Депутати питат Горанов кои са собствениците на складовете за горива

Ивайло Анев 22 декември 2015 в 16:21 7382 3

Снимка БГНЕС, Архив

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров.

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов и депутаът от ГЕРБ Методи Андреев са внесли заявление за достъп до обществена информация в Министерството на финансите за капацитетите на данъчните складове по видове горива и концентрацията на собственост върху данъчните складове.

"Проблемът с липсата на реална конкуренция на пазара на горива и наличието на пречки пред достъпа до пазара на вносители от ЕС е повече от очевиден и е отговорен за нереално високите цени на горивата в България", отбелязват народните представители.

По думите им над 60% от пазара на горива на едро се контролират от рафинерията в гр. Бургас, собственост на "Лукойл".

"Големите търговци на горива, в това число и европейски компании, разполагащи със собствени производствени мощности в ЕС, предпочитат да купуват горива на едро от рафинерията в Бургас", отбелязват Димитров, Славов и Андреев.

Според тях оповестяването на собствеността на складовете ще помогне на гражданите да си направят преценка в чии правомощия, евентуално чие бездействие, е налице за нерешаването на проблема с високите и непазарни цени на горивата - на регулатора КЗК, на Министерство на икономиката, МФ, Агенция „Митници” или друг държавен орган.

Депутатите напомнят, че през 2011 г. тогавашният министър на финансите е предоставил подобна справка - относно капацитетите по видове горива и концентрацията на собственост на данъчните складове към онзи момент. 

Това е поредният опит на Димитров и Славов да намерят причината за явното несъответствие между понижаващата се цена на петрола в световен мащаб и цените на горивата у нас. Министърът на финансите Владислав Горанов обеща по-рано тази година да предостави исканата информация, но това все още не се е случило.

"Този път ако трябва ще стигнем и до съда, както осъдихме КЗК да си кажат за бонусите и заплатите", категоричен е Славов във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!