Демократична България дава на прокурор кейовата стена на ТЕЦ-а на Доган (Видео)

OFFNews 21 октомври 2020 в 10:53 4202 4

“Демократична България” внася в прокуратурата сигнал за нерегламентирана държавна помощ при отдаването на кейовата стена на пристанището в ТЕЦ "Варна" ЕАД, собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Формацията иска държавното обвинение да провери защо през 2019 г. кейовата стена на пристанище “ТЕЦ Езерово” е отдадена на ТЕЦ Варна без задължителната по закон състезателна процедура.

В Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще бъде внесен сигнал заради отварянето без екооценка на подводното депо “Налбанка”. В него се депонират земните маси (т.нар. дрегажни маси), извадени от Варненското езеро при удълбочаването му. Все още няма яснота и за проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция по сигнала на “Демократична България” защо не е направена обществена поръчка за удълбочаването на Варненското езеро, а дейностите за 350 млн. лева са възложени директно.

Иванов посочи, че в момента се строи „порт Доган“ и се обслужват неговите интереси. Това става чрез удълбочаването на подстъпите на Варненското езеро към териториите, с които почетният председател на ДПС разполага.

Драгажните маси, които са вадят от дъното са силно токсични и опасни за здравето на хората и околната среда. „Районът практически е в границите на град Варна и се създават опасности, които не са ясни. За това е трябвало да се направи ОВОС, за да се оцени дали околната среда може да поеме такава дейност и дали има място, където този обем да бъде депониран“, предупреди Христо Иванов и добави, че депото, където трябва да се съхраняват тези драгажни маси отдавна е изчерпало своя капацитет – още през 2009 г.

Обемът, за който отново е отворено депото, са 3 милиона куб.м., докато по план при удълбочаването ще бъдат извадени 7-8 милиона. „Не е много ясно, къде ще бъде депониран този остатък… Има изследвания, които са констатирали завишени норми на отровни съединение,така че има какво да се съмняваме“, изрази своите притеснения лидерът на „Демократична България“. Той обеща да бъде пуснато видео, от което ще се види как кораб изсипва тиня и се замърсява водата.

„Това отново обслужва „порт Доган“. Би било нормално тези изкопни и драгажни маси да бъдат изкарвани някъде на дълбоко в 12-милната зона, но това не се случва“, отбеляза Христо Иванов.

“Става дума за 350 млн. лева наши пари, които отново виждаме как със съдействието на българските институции отиват на ползу роду не, а на ползу Догану”, заяви Христо Иванов.

“Сега в момента сме в предизборен период, всички са се засилили да махат Бойко Борисов и ГЕРБ и няма никакво съмнение, че Бойко Борисов трябва най-малкото да слезе от политическата сцена и ГЕРБ да мине в опозиция. Но рискуваме Бойко Борисов да си отиде и да остане Доган или Пеевски. Големият въпрос е как този модел, който виждаме тук - как българските държавни институции са превърнати в обслужващ персонал на Сараите, този модел да бъде премахнат. “Демократична България” е единствената сила, която има ясна програма за това как този модел да бъде премахнат”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

4

Jinx

25.10 2020 в 15:57

Нали осъзнавате, че Иванов само се рекламира с тези действия? Определено му е все тая за кейовата стена

1894

3

Sashkavas

21.10 2020 в 15:55

Мгеров, не си прав говори саме срещу тия за които му плащат. Пример, Мая не му плаща ама не говори срещи нея, за Мильончевата да не горим ква дружба завъди с Рада.

12392

2

мгергов

21.10 2020 в 13:43

Да ама Прокопиев си плаща на Иванов, затова никога няма да чуем нищо против него. Христо Иванов говори само срещу тези, които не искат да му плащат.

1894

1

Sashkavas

21.10 2020 в 11:11

За това браво на Христо! Ако със същата настървеност се занимаваше и бореше и с далаверите на Прокопи, даже щях да гласувам за него. А ако днес беше излязал с коментар около неадекватното поведение на втория мъж на първата дама, щях да съм впечатлен приятно.