ДБ има сигнали за полицейски чадър на вота и злоупотреби в ‘’Александровска’’

OFFNews 12 май 2021 в 19:34 6803 0

"Демократична България" има сигнали за полицейски шефове, които са били "чадър" на купувачи на гласове по време на парламентарните избори, както и за злоупотреби в "Александровска болница" за 80 млн. лева.

Това стана ясно от думите пред бТВ на лидера на ДСБ и съпредседател на ДБ ген. Атанас Атанасов. 

"По време на изборите имахме много сигнали, но не остана време да ги внесем в парламента. Не са остарели, от последната година са", каза още той.

Сигналите са за това, че полицейски началници са действали като партийни секретари на ГЕРБ и като "чадър". Надяваме се, че служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще махне този "чадър", за да се пресече купуването на гласове, обясни лидерът на ДСБ.

Той даде пример с Пловдив, където "се е управлявала цяла една система от 4-5 други области и директно са се покровителствали купувачи на гласове. Полицаите имат списъци на купувачите и ги селектират: Тези са наши, не ги пипайте".

По думите му "Демократична България" ще съдейства, за да се пресекат порочните практики.

Злоупотреби в най-старата болница в България

Атанасов призова да се провери как се управлява здравеопазването, "защото разполагаме със сигнали за злоупотреби с финансови средства в огромни размери в най-старата болница в България - Александровска". По думите му през последната година болницата се е разпоредила с 80 млн. лева без разрешение на Борда на директорите, "което си е казус за прокуратурата".

Съпредседателят на "Демократична България" обясни, че сигналите не са оповестявани досега, защото партията не е имала доверие на прокуратурата и на правителството.

"Не съм привърженик на временните комисии. Понякога се създават с цел пиар"

Не съм привърженик на временните комисии, които понякога се създават с цел пиар, но парламентарната комисия има задача да контролира и когато констатира каквито и да е данни за извършени престъпления, има прокуратура, каза ген. Атанас Атанасов за временната комисия по ревизията.

Относно твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски на заседания й Атанасов заяви, че това е върха на айсберга.

"Шпицкомандата на ГЕРБ и в пленарната зала, а после и на заседанието на комисията, действаше безскрупулно, за да пречат по всякакъв начин да се работи. Как имат право да се държат хулигански", категоричен е бившият депутат. 

Според него няколко факта са очевидни от изнесените случаи - "за договарянето за надуване на изкуствени обороти за субсидии и това е проверимо, за обръчите от фирми, за Автомагистрали АД, за конкурсите за обществени поръчки, лошото качество на магистралите". 

Служебното правителство - шарено и балансирано

Той определени служебното правителство на Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, като солидно, шарено и балансирано: "Има хора, които са свързани с левицата и хора, които са свързани с десницата. Радев очевидно се опитва да покаже, че иска да е обединител на нацията".

По думите му кабинетът, сформиран от Радев, има основна задача - да организира и проведе честни избори заедно с ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови