Quantcast

Държавата дава без конкурс още 3.6 млн. лв. за ограда на границата

Юлиан Христов Последна промяна на 16 януари 2014 в 17:18 1696 5

Така ще изглежда оградата на българо-турската граница, която трябва да е готова до пролетта.

Снимка OFFNews

Нови 3.6 млн. лв. ще бъдат извадени от държавния бюджет за изграждането на защитно съоръжение на границата ни с Турция, като доставката на материалите за оградата ще стане с пряко договаряне с частни фирми.

На практика оградата на границата с Турция ще достигне цена от 9.6 млн. лв., показва окончателният проект, изготвен от експерти в МВР.

Пред журналисти министърът на отбраната Ангел Найденов обясни, че за да не се бави изграждането на съоръжението, ще бъде използвана възможността, дадена в Закона за обществените поръчки, която позволява специални доставки да стават не чрез обявяване на конкурс, а с пряко договаряне с фирмите доставчици. Това ще позволи изграждането на оградата да стартира още идния понеделник, за да се спази първоначално определеният срок от 45 до 60 дни за изграждане на съоръжението.

По думите на военния министър оскъпяването на съоръжението идва от допълнително укрепване на оградата за "неутрализиране на всякакви възможности за физическото преодоляване на това съоръжение". На въпрос защо се е стигнало до това решение и съответно оскъпяването на проекта Найденов отговори: „Няма как аз да ви отговоря от името на експертите, които са работили по този работен проект”.

Той обясни, че в окончателния проект има промяна в усложняване на самото съоръжение като техническо изпълнение. "Предполагам, че това няма да затрудни нашите инженерни части с оглед на тази по-голяма сигурност, стабилност на съоръжението и ограничаване на възможностите", каза Найденов и уточни, че предвидените пари ще отидат само за техническото изпълнение на проекта, но не и за добавяне на електроника или видеонаблюдение. 

Министърът вече е разпоредил да започнат дейностите по организацията и отпътуването на личен състав в граничната зона.

"От понеделник трябва да започне работата по подготовката на трасето и съответно изграждането на съоръжението. Паралелно с това ще върви съответно доставката на необходимите ни материали. Сключването на договорите за доставка ще става по реда на специалните поръчки по Закона за обществените поръчки, които позволяват пряко договаряне с фирми доставчици, без да се губи време за обявление, оспорвания, време, което да бъде загубено и което би забавило изпълнението на това съоръжение", коментира още Найденов. 

Паралелно ще бъдат изпълнявани дейностите по подготовката на трасето и работата на инженерните части и сключването на договорите за доставката на материалите. 

На въпрос откъде ще се вземат допълнителните 3 млн. лв. министърът заяви: „Целеви средства с решение на Министерски съвет от държавния бюджет. Това е утвърдения проект, който предвижда известно усложняване на неговото техническо изпълнение и на материали, които са необходими за доставка”.

Строителството на оградата ще се изпълнява от инженерните части на Сухопътни войски. "Не изключвам, ако има силно специализирани дейности, които трябва да бъдат извършвани от Сухопътни войски по изграждане на съоръжението, да бъдат ползвани подизпълнители извън състава на инженерните части, но това е обичайно", допълни Найденов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.01 2014 в 13:20

корекция: "... 3 млн. лв. за купчина разпадаща се ръждива тел", защото точно така ще изглежда този боклук само след 1 год.

17.01 2014 в 10:44

Бас хващам ,че на втория ден ще има няколко дупки в "съоръжението". Цялата работа е едни фирми да вземат едни пари,а едни политици да вземат едни комисионни. И Господ да слезе, не може да ме убеди в противното.

16.01 2014 в 22:15

Бас държа, че бодливата тел тип нож нема да е толкуз гъста и нема да е толкуз висока. Още оттука се виждат номерата на айдуците спечелили проекта за изпъление. Ако искате ограда вижте я - двойна и няма как да се краде от нея между Мароко и испанската Ceuta http://nospeedbumps.com/?p=1284

16.01 2014 в 18:55

Аз предлагам да се купят една две дронки- безпилотни самолети. Кефти инфрачервена камера, скорост, надеждност. Вместо да се ползват от САЩ за тероризъм и изтребление без съд и присъда могат да се ползват за нещо градивно.

16.01 2014 в 18:13

Това просто ограда ли ще е, или ще има съоръжения за следене и оповестяване?