Да, България за София прайд: В България ЛГБТИ хората нямат равни права с другите

OFFNews 17 юни 2023 в 21:14 4922 3

Да, България

Снимка dabulgaria.bg

Да, България

В България хората от ЛГБТИ+ спектъра нямат равни права с другите българи. Стремежът им да бъдат видяни, разбрани и зачетени е не просто легитимен; той е тяхно фундаментално човешко право.

Това се казва в позиция на движението "Да, България" за провеждането на 16-ия София прайд тази вечер. 

Оттам допълват, че предразсъдъците срещу ЛГБТИ+ хората продължават да доминират в обществения разговор. "Правят се опити да бъде разделено обществото с агресивно и враждебно говорене срещу определена част от българското население. Упражняването на насилие, подбудено от омраза срещу сексуалната ориентация, не се преследва изрично от закона", пишат още от "Да, България".

Освен тях, преди три дни и "Зелено движение" публикува позиция в защита на прайда. "Различни, но равни - това е една от най-важните каузи за ПП “Зелено движение”, която винаги е демонстрирала силна подкрепа за ЛГБТИ общността. Смятаме, че България ще просперира, когато всеки гражданин се чувства защитен и стимулиран да даде най-доброто от себе си", написаха в сряда оттам. 

Ето цялата позиция на "Да, България" в подкрепа на ЛГБТИ+ хората: 

"Първо бъди човек, а след това бъди какъвто искаш", казва една стара поговорка.

За нас разбирането за човечност е неразривно свързано с това да проявяваме уважение и да защитаваме достойнството на всеки човек, независимо от неговата или нейната полова или расова принадлежност, религиозни предпочитания и сексуална ориентация.
Години наред определени сили като по учебник преповтарят хибридни атаки срещу световното цивилизационно съвремие и се опитват да ни върнат там, където на тях им е угодно. Те искат България да се разграничи и отдалечи от ценностите, които изповядва демократичният, цивилизован свят.

За нас думата патриотизъм означава да зачитаме и браним човешките и граждански права на всеки българин. В България хората от ЛГБТИ+ спектъра нямат равни права с другите българи. Не им е гарантирано спокойно съжителство, споделени права и задължения, право да се грижат за партньора си по достоен и подобаващ начин и да го наследяват при смърт.

Предразсъдъците срещу тях продължават да доминират обществения разговор. Правят се опити да бъде разделено обществото с агресивно и враждебно говорене срещу определена част от българското население. Упражняването на насилие, подбудено от омраза срещу сексуалната ориентация, не се преследва изрично от закона.

Когато на 1 декември 1955 г. Роза Паркс отказва да освободи мястото си на бял мъж в автобуса в Монгомъри, Алабама, това дава началото на процес, който води до премахването на расовата сегрегация в цяла Америка.

Борбата на нашите ЛГБТИ+ сънародници днес, макар да приема цветна, празнична и съвършено миролюбива форма, е не по-малко важна. Стремежът им да бъдат видяни, разбрани и зачетени е не просто легитимен; той е тяхно фундаментално човешко право.

Различността не е слабост или недостатък; тя ни прави не само по-пъстри и по-видими, но и по-устойчиви, по-силни – както като граждани, така и хора.

Честит Прайд, скъпи приятели!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

5

Stoyancho

19.06 2023 в 12:31

не се очаква друго от ДБ, все пак те са американски подлоги.

12315

3

denislav

18.06 2023 в 07:48

Кой па им е онел правата бе. Аз нямам нищо против всеки да си бърка по които иска дупки, не не виждам защо трябва да ми го навира в носа, че някои даже да ми обяснява, че дупките, в които аз харесвам да бъркам, не били правилни.

Цялата им работа, всъщност, най-добре е илюстрирана с този кратичък, но безкрайно съдържателен виц:

- Какъв е този шум на улицата, Джон?
- Гей парад, сър.
- И какво искат?
- Еднополова любов, сър.
- И кой им забранява, Джон?
- Никой, сър. - Тогава защо крещят?
- Педерасти, сър. . .

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки