БСП-Пловдив отвръща на удара: Социалистите на Гергов снеха доверие от Нинова

Изключването на Гергов от партията ще е инжекция с адреналин, смята Иван Петков от НС на БСП

OFFNews 06 януари 2021 в 13:09 6971 0

Социалистите в Пловдив снеха доверието си от лидера Корнелия Нинова и цялото Изпълнително бюро на БСП. Причината е, че вчера ръководството на партията реши да изключи лидера на градската организация Георги Гергов. 

Решението на структурата под тепетата е взето на заседание снощи, гласувано единодушно е "снемане на политическото доверие от Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Мотивите са: системно нарушаване на Устава на Партията, некомпетентно ръководене на БСП и целенасочено създаване на конфликти, зад които личи стремеж към отслабване на партията".  

"В годината на два важни избора това поведение гарантира поредна загуба за БСП, което е предателство към традициите и принципите на 130-годишната ни история", заявяват още пловдивските социалисти. Те декларират, че "няма да позволим с Гьобелсов подход да бъде унищожена идеята ни и партията ни".

"Втората по големина организация в страната, каквато е пловдивската, остро реагираме на възприетата от националното ръководство практика да съобщава за взети решения през медиите. Категорично отхвърляме тази тенденция и се разграничаваме от действията на същото ръководство, които дори противоречат на основния закон за социалистите – Устава. Социалистите от областта и страната не могат и не бива да останат безучастни срещу това арогантно погазване на уставните принципи и норми, които са организационният и морален фундамент", се казва още в решението на структурата начело с Гергов. 

Много пловдивски социалисти подкрепят изключването на Георги Гергов и дори смятат, че това действие е леко закъсняло, твърди обаче Иван Петков от Пловдив, който e член на Националния съвет и на Предизборния щаб на БСП.  

По БСТВ той обясни: „В решението на Изпълнителното бюро е описано, че има жалби от страна на пловдивските социалисти години назад. Още тогава сме писали към Общопартийната контролна комисия, но никога на се е обръщало внимание на сериозните манипулации, фалшификации и злоупотреби. Най-накрая това е една крачка, която ще генерира множество позитивни неща за Българската социалистическа партия в Пловдив“. 

Социалистът припомни и за събрание, провело се преди месец, в нарушение на всякакви правила на БСП и в нарушение на ИБ да не се провеждат мероприятия с повече от 30 души. Става въпрос за свикването на Областния съвет на БСП в Пловдив, на който бе избран удобен на Гергов кандидат, според болшинството партийци. Впоследствие Контролната комисия отмени този избор.

„Това е точно стила на Гергов: стил 90-те, мутренският стил, но ние не искаме Българската социалистическа партия да се превръща в такъв тип. Трябва да се чуе мнението на всеки един член“, заяви още Иван Петков. 

Младият социалист изтъкна: „Най-важният удар, който направиха българските социалисти, беше на вътрешнопартийните избори. На него 856 социалисти гласуваха за Корнелия Нинова“. Петков призна, че е отвратен и посочи, че по всякакъв начин хората на Георги Гергов са направили всичко по силите си само и само избирателите да не излязат да гласуват. 

Иван Петков представи и информация, според която в с. Ягодово, където живее Георги Гергов, председател е неговата племенница, която чинно си е записвала кой влиза да гласува. 

Убеден съм, че изключването на Гергов от партията ще бъде една инжекция с адреналин. Този акт ще бъде единствено в плюс за БСП“, категоричен е той. По мнението на социалиста НС трябва да делегира служебно ръководство, което да бъде до провеждането на отчетно-изборните събрания в Пловдив. Но тези действия трябва да се случат след парламентарните избори на 28-ми март. „Оттук нататък отиваме на избори, но не с хората, които направиха Георги Гергов председател в Пловдив“, каза още Петков. 

Той не отхвърли възможността за нови атаки: „Очаквам остра негативна реакция от хората на Гергов, но решението за неговото изключване ще хвърли положителна светлина не само върху Българската социалистическа партия в Пловдив, а и на национално ниво. Това ще бъде една емблема, по която ще се водим, а именно: “Ние не сме с чорбаджиите, не сме с тези капиталисти, които играят с мутрите“, заключи социалистът от Пловдив. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови