БСП: Не бягаме от съревнование, но не участваме в предгрешния избор на конституционен съдия

OFFNews 29 септември 2018 в 12:50 1466 0

Янаки Стоилов

Председателят на БСП Корнелия Нинова представи обръщение от Янаки Стоилов, който отсъства от страната, по време на Националния съвет на БСП днес. В обръщението той аргументира оттеглянето на кандидатурата си за конституционен съдия.

"Ние не бягаме от съревнование, дори от битка, но не участваме в предрешен избор, с който да легитимираме избора на управляващите (вероятно и с ДПС) и да поддържаме илюзия, че този парламент действа държавнически", пише Стоилов.

Според него е ясно, още преди внасянето на предложението по кандидатурата му и процедурата по изслушване, че е взето финалното решение. "Това се прави, за да се осигурят по-добри позиции на официално и неявно участващите в управлението на държавата и специално на съдебната власт. Да добавя и това какви хора и от какви позиции ще оценяват моята кандидатура. (Tова е моята оценка и позиция, която ръководството на БСП и ПГ са взели предвид)", коментира Янаки Стоилов. 

По-рано тази седмица стана ясно, че бившият зам.-председател във Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов е единствената кандидатура за конституционен съдия от квотата на парламента.

Той е номинация на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Срокът, в който парламентарните партии можеха да предложат кандидати за поста, изтече вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес от войната