Екоактивисти: Рискуваме нова наказателна процедура заради Пирин

18 февруари 2013 в 14:38 2109 4

Министър Нона Караджова,. Снимка: БГНЕС
Министър Нона Караджова,. Снимка: БГНЕС

Ако екоминистерството промени режимите на управление на парк Пирин сега, ще навлече на България нова наказателна процедура.

Това заяви природозащитникът Александър Дунчев от WWF на пресконференция.

Утре Висшият експертен съвет към МОСВ ще гласува предложението на община Банско за промяна в плана за управление на парк „Пирин“. Мотивът на общината е, че промяната ще ù даде възможност да разшири ски зона Банско, но предложението ù е формулирано така, че да позволи ски строителството в 65 % от територията на парка.

"За такава промяна в режима на националния парк е необходима екологична оценка, каквато до момента не е направена. МОСВ си вкара автогол. Ако се приеме разширяване на ски зоната без екологична оценка, Еврокомисията ще ни санкционира", каза той. 

На практика Екоминистерството подготвя закриване на национален парк „Пирин", смятат от групата екоорганизации „За да остане природа“. Паркът е важен като защитена територия и зона от екомрежата „Натура“, тъй като в него се опазват редица видове растения и животни от европейско значение, припомниха природозащитниците.

„Министър Нона Караджова се страхува от екологичните неправителствени организации", заяви Тома Белев. Министърът не иска да се консултира с никого, освен със себе си, допълни той, визирайки отказа на Караджова на заседанието да се дискутират алтернативните предложения на неправителствените организации за режимите на парка.

„Висшият експертен екологичен съвет е с променен правилник и в него влизат представители на МЗХ, ИАГ, МРРБ. Няма експерти еколози. В него няма експерти, има само служители", каза Тома Белев.

Караджова се е съгласила в съвета да влезе един представител на екоорганизациите и това ще е Белев.

Законът за защитените територии забранява ново строителство на ски писти, припомни още Тома Белев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!