Чавдар Георгиев, който доведе България до наказателна процедура, пак е зам.-министър

13 юни 2013 в 19:18 13369 8

Чавдар Георгиев. Снимка: БГНЕС
Чавдар Георгиев. Снимка: БГНЕС

Новият-стар зам.-министър на околната среда, назначен днес от премиера Пламен Орешарски, има значителен принос за една от наказателните процедури срещу държавата, заведени от Брюксел.

Става дума за процедурата, открита заради Общия устройствен план на община Царево, който предвиждаше ново застрояване на хиляди декари по цялото Южно Черноморие, в границите на природен парк „Странджа“. Този план бе дело на арх. Калин Тихолов, който бе номиниран от премиера Пламен Орешарски за министър на инвестиционното проектиране, и ден по-късно заменен от колегата му Иван Данов, с когото делят кабинет в архитектурния университет в София (УАСГ).

В крайна сметка този план бе отменен от българския съд (Върховния административен съд), след като предният екоминистър Нона Караджова отмени решението, с което министерството й бе съгласувало устройствения план.

А въпросното съгласувателно решение бе взето именно от Чавдар Георгиев през 2008 г. в качеството му на зам.-министър в правителството на тройната коалиция. Тогава Георгиев, който е юрист, обясняваше, че съгласувателното решение на министерството е междинен акт и по тази причина не може да се обжалва. Така той опита да бетонира плана, тъй като финалното решение за одобряването му, подписано от тогавашния зам.-министър Савин Ковачев, по закон не подлежеше на обжалване. Поради това и жалбите срещу двете решения до Върховния административен съд, подадени от Асоциацията на парковете в България, първоначално бяха отхвърлени.

В крайна сметка съдът обаче прие, че и двата акта са обжалваеми, защото България е ратифицирала международната конвенция за достъпа до информация и правосъдие в областта на околната среда (Орхуската конвенция) и тя е по-висшестоящ нормативен акт от националния закон и следва директно да се прилага – въпреки уредбата на закона.

Зам.-министърът е запален голфър и досега е в ръководството на „Българска голф фондация” и „Парти и голф клуб”. Това даде повод на природозащитните организации да го обвинят в конфликт на интереси при приемането на ОУП-а на Царево, тъй като той предвиждаше зона за голф игрище, при това на територията на парк „Странджа“.

В края на управлението на тройната коалиция лично премиерът Сергей Станишев опита да лансира голф-проектите сред инвестициите, подкрепяни от държавата. Това обаче предизвика вълна от негативни коментари и Станишев остави идеята във фризера.

Из официалната биография на Чавдар Георгиев

В периода септември 2005 – юли 2009 г. заема длъжността на заместник-министър на околната среда и водите. От юли 2009 г. е секретар на Правния съвет към Президента на Република България, като от 2011 г. до февруари 2012 г. – негов председател. В периода май 1995 – юни 1997 г. заема длъжността заместник-главен секретар на Народното събрание, а през 1995 г. на главен секретар на Министерството на околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови