Борисов смекчи тона към Радев: Конституционната реформа можелo да се съобрази с президентството

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов увери, че идеята на Конституцията не е управляващите да одобряват лично главния прокурор

Ружа Райчева 08 декември 2023 в 15:10 13178 1

Румен Радев и Бойко Борисов през 2020 г.

Снимка Правителствена пресслужба

Румен Радев и Бойко Борисов през 2020 г.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смекчи тона си към политическия си опонент Румен Радев след днешното гласуване по предложените конституционни промени, като обяви, че Конституцията може да се промени така, че да се съобрази с президентската институция.

Днес Народното събрание прие на първо четене промените в Конституцията със 164 гласа "за", 66 "против" и без въздържали се. Според парламентарната процедура, днес измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като преди два месеца не събраха необходимите три четвърти мнозинство.

В кулоарите на парламента Бойко Борисов коментира гласуването, като каза, че има части от конституционните текстове, в които парламентът може да се съобрази с президентската институция между първо и второ четене.

Борисов не уточни какво точно има предвид, но след него се изказва председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той обясни, че се обсъжда промяна в този член от Конституцията, който ограничава президента, и освен това предвижда да се разшири кръгът от лицата потенциални служебни министър-председатели, между които президентът ще може да избира, съобщи Делян Пеевски. "Дискутираме го, по всяка вероятност кръгът ще се разшири", каза той.

Според него е легитимно парламентът да провежда конституционна реформа. По думите му конституционната реформа ще приключи преди Коледа. "Водят се разговори и за попълването на регулаторите. Смятам, че ще стигнем до консенсус в името на България", заяви Пеевски.

На въпрос има ли легитимност парламентът да провежда конституционна реформа, при положение че се ползва само с 8% обществена подкрепа, Борисов отговори, че винаги е апелирал хората да отидат да гласуват и самият той винаги е гласувал. "Тези, които гласуват, имат право да имат претенции", добави той.

Борисов каза, че ГЕРБ продължават да водят диалог със своите партньори в управлението за конституционните промени. Според него ще се намери подкрепа мандатите на председателите на Върховния съд да се ограничат до един.

"Между първо и второ четене има малки детайли, които могат да се съобразят с президентската институция. Важното е, че 163 депутати от трите партии - успяхме да го гласуваме. Учудващо в залата не беше цялата парламентарна група на ПП-ДБ", отбеляза Бойко Борисов.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че най-важното е България да има независим съд и прокуратура. Той потвърди, че разговорите по текстовете на Конституцията продължават. Христо Иванов обясни, че има съгласие да има 5-годишно ограничение на мандата на главния прокурор и 2-годишно за мандата на председателите на върховните съдилища.

"Не е идеята лично да одобряваме главните прокурори. Уверявам ви, че промените в Конституцията нямат подобна цел. С тази промяна ще гарантираме независим избор на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет", каза Христо Иванов.

По думите му дебатът за двойното гражданство тече и се търси най-доброто решение.

Другият съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов подчерта, че това е само началото на реформата и че оттук нататък предстоят промени в процесуалните закони.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков добави, че днес е била основна стъпка в посока на промяната, която са обещавали през последните две години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки