Без изненади: Конституционната реформа тръгна по бавната писта

Йорданка Веселинова 06 октомври 2023 в 17:07 2237 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Христо Иванов - съпредседател на ПП-ДБ и бивш министър на правосъдието. Подава оставка през 2015 г. при бламирането на предния опит за съдебна реформа от ДПС и ГЕРБ

Без никакви изненади Конституционната реформа тръгна по т.нар. "бавна писта". Това означава, че основният закон най-рано ще бъде изменен в края на годината.

Проектозаконът бе приет с аплодисменти. След 8-часов дебат проектозаконът за изменение и допълнение на Конституцията, внесен от ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС, събра 161 гласа "за". Те не са достатъчни за бързото прокарване на текстовете, но пък стигат за т.нар. "бавна писта", при която реформата може отново са бъде разгледана с изисквано по-малко мнозинство от 160 гласа, но след минимум два месеца. Съвсем очаквано групите на "Възраждане", ИТН и БСП гласуваха с "против" - общо 57 гласа.

Сглобката ще се счупи, ако се повтори сценарият от 2015 г.

В края на пролетта, когато се правеше сглобката зад ротационния кабинет "Денков-Габриел", ДБ постави едно условие, за да стане партньор на ГЕРБ-СДС и ДПС - конституционна реформа с фокус съдебна система. Така Христо Иванов, бивш правосъден министър, подал оставка през 2015 г., след като ГЕРБ и ДПС бламираха съдебната реформа, се видя принуден да разговаря с Пеевски и Борисов за събирането на заветното "конституционно мнозинство". По силата на същата тази уговорка доц. Атанас Славов в последния момент бе посочен и за правосъден министър. И Христо Иванов, и Атанас Славов нееднократно публично са обявявали, че ако конституционната реформа отново се провали, то те ще подадат оставка и ще понесат политическата отговорност. Това от своя страна ще счупи сглобката с ДПС и ГЕРБ, а това пък ще свали и правителството.

Към момента заявките на ГЕРБ и ДПС са, че поправките между текстовете ще са само козметични и съществени промени няма да има, защото консенсусът в коалицията бил трудно постигнат. Коалиция или не - няма гаранция, че исканата от Христо Иванов конституционна реформа ще мине. Няма и гаранция, че няма да се повтори сценарият от 2015 г. Всичко това ще стане ясно през декември.

Хронограмата за конституционната реформа бе начертана от главния герой за съдебната реформа Делян Пеевски преди седмици. Нагласите са проектозаконът да бъде повторно разгледан точно след два месеца - на 6 декември, какъвто е най-краткият възможен срок. Текстовете ще се гледат на второ четене в комисията на 13-и декември, а в пленарната зала - на 14-и. Третото четене на промените в Конституцията е предвидено за 15 декември. Почти сигурно е, че тези срокове ще бъдат спазени, но са възможни и изненади. По време на разглеждането на текстовете в комисия председателят Радомир Чолаков призова експертите да упражнят натиск, за да се забави приемането на текстовете с 5 месеца, през които да се работи по поправките. 

Конституционната реформа накраткo

В проекта за промяна на основния закон има няколко основни предложения. Част от тях ще бъдат преразглеждани:

  • Разделяне на Висшия съдебен съвет на прокурорски и съдийски съвет, като Пленумът се премахва. Очаква се между двете четения Пленумът да бъде възстановен, но с ограничени правомощия;
    • Съдийският съвет ще се състои от 15 членове - председателите на ВКС и ВАС, 8 членове, избрани от съдиите пряко, и 5 - от Народното събрание (не трябва да са действащи съдии);
    • Прокурорският съвет ще се състои от 10 членове - главният прокурор, 6 членове, избирани от Народното събрание, двама, избрани от прокурорите, и един - от следователите. Правосъдният министър ще може да председателства съвета, но ще е без право на глас;
  • Орязване на правомощията на главния прокурор. Отпада правото му да осъществява надзор за законност и методическо ръководство на прокуратурите. Предвижда се той да е само "ръководител на върховната прокуратура";
  • Въвеждане на индивидуална конституционна жалба. Очаква се да бъдат въведени изисквания за редовност и допустимост;
  • Ограничение на властта на президента - с промените се предлага НС да не се разпуска при падане на правителството, като парламентът няма да заседава в предизборна кампания. Президентът ще може да избира само премиер, но ще избира между председателя на НС, шефа на БНБ и председателя на КС. Министрите ще се назначават от държавния глава, но по предложение на министър-председателя. Ген. Атанас Атанасов заяви, че ще предложи създаването на отделен закон, който да регламентира правомощията на служебните правителства. Ще бъде обсъден отново въпроса за кръга от лица, които да могат да бъдат избирани за премиер;
  • Президентът няма да издава указ за назначаването на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС - те ще се назначават и освобождават директно от ВСС. Те ще имат право на по два мандата от по 5 г. (Очаква се главният прокурор да има право на само един мандат от 5 г.);
  • Отпадане на изискването за депутати и министри да не могат да бъдат избирани хора с двойно гражданство;
  • Смяна на националния празник. Предложението ще отпадне;

Христо Иванов напомни за Магнитски, докато чака гласове от ДПС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов представи проектозакона, като в становището си направи фина атака срещу (не)коалиционния си партньор от ДПС Делян Пеевски. 

Бившият правосъден министър категорично заяви, че няма война срещу прокуратурата и прокурорите и призова всички експерти и институции да се включат с редакционни предложения между четения. По думите му внесените текстове са "покана за разговор".

ГЕРБ: Да се опитаме да направим най-доброто, без да чупим рамката

Шефът на конституционната комисия в НС Радомир Чолаков потвърди, че ще се правят промени между четенията. По думите му много е важно как ще текат разговорите между политическите партии в следващите два месеца, защото това е важно и за финалния резултат. Чолаков заяви, че нищо няма да се прави на всяка цена или самоцелно.

БСП обвини сглобката в предателство на националния интерес

Основната критика на лидерът на левицата Корнелия Нинова дойде по отношение на предложението за депутати и министри да бъдат избирани хора с двойно гражданство. По думите ѝ така се създава възможността българските държавници да могат да служат на двойни интереси.

Червената лидерка заяви, че поправките в текстовете са противоконституционни и ще бъдат обявени за такива. Тя определи доклада на парламентарната конституционната комисия, в който са отразени и всички становища по проектозакона, като "предварителна осъдителна присъда".

На свой ред Никола Минчев от ПП-ДБ призова БСП да подкрепи текстовете на първо четене и да направи предложения за редакции преди второто.

ИТН: Целта на конституционната реформа е да крепи сглобката

Такава теза разви депутатът от партията на Слави Трифонов Гроздан Караджов. Той каза, че преди осем години е подал оставка като председател на транспортната комисия заради "опраскването" на съдебната реформа от ГЕРБ и ДПС. По думите му и предлаганата шеста поправка на основния закон няма да реши нито един от проблемите на съдебната система.

"Това е Конституция за един човек или в най-добрия случай - за няколко души", смята той.

По думите му вносителите атакуват главния прокурор и президента, но ако на тяхно място застанат представители на "сглобката", то те щели да ронят "крокодилски сълзи".

Съпартиецът му Тошко Йорданов определи групата на ПП-ДБ като "глупаци", които са използвани в сделката с ДПС и ГЕРБ. Той прогнозира, че съдбата и на този опит за конституционна реформа ще е същата, като на предния опит от 2015 г.:

"От 70 хил. протестиращи срещу Делян Пеевски за (шеф на - бел. ред.) ДАНС, в момента сме в състояние, в което Бойко Борисов, Делян Пеевски и Христо Иванов са първите, подписали конституционните промени. Самоунижението при вас е тотално и без дъно".

Радостин Василев определи конституционния проект като абсолютен хаос и позор

Нечленуващият в парламентарна група депутат Радостин Василев, който миналата година се отцепи от ИТН, а тази - от ПП-ДБ, заяви, че проектозаконът е "абсолютен позор и абсолютен хаос". Той посочи, че становищата по текстовете са унищожителни и половината текстове били от компетентността на Велико народно събрание, а другата половина - противоконституционни.

За "Възраждане" проектозаконът е "бутафорен"

Петър Петров от партията на Костадин Костадинов заяви, че проектът за промяна на основния закон е "бутафорен". По думите му целта на проектозакона е "овладяване и парцелираме на ръководните постове в съдебната система". Съпартиецът му Цончо Ганев каза, че нито един от избирателите на ПП и ДБ не е давал гласа си, за да изпълняват тези партии поръчките на Пеевски. Цвета Рангелова пък призова ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС да оттеглят конституционната реформа.

ДПС ще иска редакции между четенията

Според зам.-председателя на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид няма основания да се смята, че предложенията за реформа на Конституцията са противоконституционни. Той допълни, че по време на работата по текстовете трите групи са внимавали, за да не се навлезе в правомощията на Велико Народно събрание. Депутатът даде заявка, че на критиките по текстовете ще се обърне внимание и ще има редакции между четенията.

"От нас зависи дали ще направим красив и годен проект, или не", заключи той.

Правосъдният министър: Разделянето на ВСС не е противоконституционно

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че дебатът за Конституцията поставя въпроса за това в каква държава искаме да живеем - европейска правова държава или страна от хибридна форма - между демокрация и авторитаризъм. По думите му в момента спорът е по средствата да се постигне справедлив съд, независима прокуратура и по-голяма справедливост за гражданите. 

Славов заяви, че разделянето на ВСС не противоречи на Конституцията, както и че всяка една от поправките, за която има опасения за противоконституционност, трябва да се съобрази с факта, че КС се е произнасял по действащата Конституция, която предстои да се измени. Той добави, че в момента настоящото НС взима ролята на учредително такова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки