На първо четене: Депутатите приеха промените в Конституцията

Кристина Минчева 08 декември 2023 в 14:00 1769 0

Радомир Чолаков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Председателят на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков в пленарна зала

Промените в Конституцията бяха приети днес на първо четене. Очаквано "за" гласуваха управляващите, които този път събраха 164 гласа, а "против" бяха 66 депутати от опозицията. Нямаше въздържали се.

През октомври промените в Конституцията не бяха приети на първо четене от депутатите. "За" тогава гласуваха вносителите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, но събраха само 161 гласа, а за конституционни промени са необходими гласовете на 2/4 от народните представители..

Част от големите промените в Конституцията предвиждат:

- Разделянето на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС) на съвет за прокурори и съвет за съдии, като се премахва пленумът. Съдийския съвет ще се състои от 15 членове, сред които председателите на ВКС и ВАС, 8 членове, избрани от съдиите пряко, и 5, избирани от Народното събрание, но те не трябва да са действащи съдии. Прокурорският съвет ще се състои от 10 членове, сред които главният прокурор, 6, избирани от парламента, както и двама, избрани от прокурорите, и един от следователите. Правосъдният министър ще може да председателства съвета, но ще е без право на глас.

- Главният прокурор и председателите на върховните съдилища да имат по-кратки мандати. ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС предлагат главният прокурор да няма право да осъществява надзор за законност и методическо ръководство на прокуратурите. Предвижда се той да е само "ръководител на върховната прокуратура". Обвинител №1 ще има право на до два мандата от по 5 години.

- Парламентът да не се разпуска при падане на правителството, като Народното събрание не заседава само в периода на предизборна кампания. Освен това се променят и правилата за избор на служебен кабинет.

Текстовете бяха разкритикувани от Венецианската комисия, която обяви проекта за немотивиран и лишен от обществено обсъждане. В становището ѝ обаче имаше и положителна оценка, свързана с разделянето на съдебния съвет на два съвета. Вносителите неколкократно обявиха, че са готови да се вслушат в критиките и да променят някои неща. Предстои между двете четения да бъдат изчистени някои от спорните моменти.

Председателят на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС поясни, че между първо и второ гласуване ще бъдат нанесени редакции в следния смисъл:

- Смяната на националния празник няма да бъде подкрепена. Предложенията предвиждаха той да се празнува на 24 май вместо на 3 март.

- Параграф 17, който гласи, че "в тримесечен срок от влизането в сила на този закон се провежда избор на Висш съдебен съвет. Прокурорски съвет и главен прокурор", ще бъде оттеглен.

- Ще бъде преформатирана длъжностната характеристика на главния прокурор по такъв начин, че да отпадне надзорът за законност над всеки отделен прокурор. Ще му бъдат запазени методическите указания, той ще си остане ръководител на Върховната прокуратура и представител на прокуратурата.

- По отношение на индивидуалната конституционна жалба - ще бъде дадена възможност на всеки съд по искане на страна или по своя преценка да се отнася директно към Конституционния съд.

- Професионалната квота в съдийската колегия ще бъде завишена за сметка на политическата. Няма да бъде възможно прокурори да се намесват във вземането на кадрови решения по отношение на съда.

Чолаков заяви, че ще направи предложение за редакция по отношение на двойното гражданство, което ще се състои в това министрите да бъдат с двойно гражданство със съгласието на НС.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ очерта основните цели, които искат да постигнат с предложените изменения в Конституцията. Сред тях тя изброи стремежът в България да има повече свобода и повече справедливост, като в основата е укрепване независимостта на съда. Йорданова добави, че "изключително важно изменение" е прокуратурата да не се меси в други сфери на обществения живот и следващата група важни промени са насочени към укрепване на парламентарната република. 

Кристиан Вигенин от БСП критикува колегите си от ПП-ДБ и ГЕРБ и ги обвини в  това, че са взели "недомислени решения". 

"Вие тези промени в Конституцията ги нарушавате още преди да сте ги приели, защото какво казвате в началото: "образованието, науката и културата са водещи приоритети". Ние ще гледаме бюджета другата седмица. Как в него те са посочени като приоритети?", попита Вигенин, но се съгласи с едно от предложенията, а именно -  непрекъсваемост в работата на НС.   

По думите му с промените в Конституцията и предложението шестима души от парламентарната квота да участват с главния прокурор и трима от професионалната квота в прокурорския съвет, както и с текстовете за значително орязване на правомощията на главния прокурор, вносителите се опитват да си купят индулгенция за бъдещи разследвания.

Бойко Рашков от ПП-ДБ се съгласи с колегата си от БСП и заяви, че няма да подкрепи така предложения законопроект за промяна на Конституцията, защото "в момента са на път да улеснят политическия начин за въздействие на прокуратурата".

"В този проект някои народни представители спокойно гласуват и са много доволни, че увеличават политическата квота и съотношението е 4 към 6 по отношение на прокурорския съвет. Какво искаме да кажем с това предложение? Искаме да кажем следното - ние като политици ще се намесваме в нашата прокуратура. Ако проектът остане в тази му част, заявявам, че няма да го подкрепя", каза от трибуната в пленарната зала бившият вътрешен министър.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова го поздрави за изразената позиция.

"Искам да поздравя Бойко Рашков за смелостта. Поздравявам го за днешната позиция", каза Нинова.

От партията ѝ обявиха, че няма да подкрепят проекта. "Има такъв народ" също отбелязаха, че няма да подкрепят промените в Конституцията, защото според тях действията на вносителите са пиар ходове и не са били допуснати обсъждания по ключови предложения. 

"Това, което се случва днес, е фалшив дебат за фейк Конституция. Коментираме текстове, които са мъртвородени и на второ четене изобщо няма да бъдат гласувани", смята Корнелия Нинова. 

Тя призова президента Румен Радев да представи свой проект за промени в Конституцията между първо и второ четене и заяви, че БСП ще го подкрепи. По думите ѝ във вторник от БСП ще организират дебат със съвременни конституционалисти и призова управляващите да дойдат, за да им "влезе нещо в главите".

Министърът на правосъдието Атанас Славов определи дебата като благоразумен.

"С редакциите, които ще бъдат внесени между двете четения, правомощията на министъра на правосъдието се редуцират, в съответствие и с препоръките на Венецианската комисия. Той няма да председателства Висшия съдебен съвет, няма да прави кариерни предложения по отношение на съдиите, прокурорите, следователите. Ще запази възможността да прави предложения за дисциплинарни производства и то само за най-тежкото наказание - дисциплинарно освобождаване, в изключителни случаи, когато другите контролни механизми не са сработили", каза от парламентарната трибуна министър Славов.

Депутати предвиждат до Коледа да минат и другите две четения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови