Борисов: Контингентът ни в Афганистан остава

OFFNews 05 октомври 2016 в 18:13 5513 4

С върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Federica Mogherini обсъдихме мигрантската криза, прилагането на споразумението между ЕС и Турция, както и въпроси, залегнали в дневния ред на провеждащата се в момента конференция за Афганистан в Брюксел.

Това написа в профила си във фейсбук премиерът Борисов. Пред нея изразих удовлетворението си от постигнатото споразумение между Европейския съюз и Афганистан за управление на мигрантските потоци, което улеснява връщането в родината им на афганистанците, на които е отказано убежище в ЕС. Още преди време заявих, че съм готов да внеса в Парламента предложение да оттеглим контингента ни от Афганистан, ако този проблем не бъде решен бързо. Бяхме поставили директно този въпрос пред нашите евроатлантически партньори и се радвам, че се стигна до това правилно решение, пише още Борисов. 

Министър-председателят благодари на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини за огромните усилия, които е положила за подписване на споразумение между ЕС и Афганистан за реадмисия, съобщиха от пресцентъра на премиера. 

„След малко острите и малко ултимативните ни изказвания за оттегляне на контингента от Афганистан, когато се направи нещо добро, бързо и ефективно е редно да кажем и „Благодаря”. В момента е модно да се говори срещу Европейския съюз, но по-добро нещо в света няма. Със съвместни усилия можем да оказваме помощ на Афганистан и в същото време да помогнем колкото е възможно по-бързо реадмисията да влезе в сила“, заяви Борисов след срещата с Могерини в Брюксел.

„Работили сме заедно, както министър-председателят каза. Винаги е удоволствие за тези, които служат на европейските институции, да чуят, че страните-членки оценяват работата на институциите. Това е силата на ЕС – има някои неща, които можем да постигнем само заедно, посредством европейските институции, посредством истински общоевропейски усилия. Сред тези неща са и международните споразумения като това, което сме подписали с Афганистан за реадмисията и връщането на мигранти, но също така и подкрепата, която предоставяме на Афганистан за развитие и социално-икономически възможности за страната”, каза Федерика Могерини.

По думите й, която и държава-членка на ЕС да бъде взета, независимо малка или голяма, не може да мобилизира сама ресурс в сферата на хуманитарната помощ, развитието и сигурността, така както ЕС може, и това има своята тежест в международните отношения. Тя посочи, че тази сила е в услуга на европейските граждани, както и в услуга на партньорите на ЕС. „Благодаря Ви много за подкрепата и за посланието, което отправихте към европейските граждани, а именно – че ЕС може да постига резултати”, обърна се Могерини към премиера Борисов.

По-късно министър-председателят потвърди, че българският контингент в Афганистан остава, след като споразумението за реадмисия е подписано и изрази очакване за бързата му ратификация и влизане в сила, за да започне изпълнението. При отсъствието на такова споразумение не би имало смисъл да държим военнослужещи там, посочи той. „Не се наемам да обясня на българските граждани защо български момчета и момичета, български военнослужещи са в Афганистан, за да укрепват демокрацията там, с пари на българските данъкоплатци подпомагаме Афганистан, а когато трябва да влезе в сила реадмисията и да връщаме афганистански граждани – това било по друга линия. Няма да намерим български гражданин, който да разбере това”, посочи Борисов. Той коментира също, че ако споразумението сработи, такива могат да бъдат сключени и с други рискови страни. 

Министър-председателят определи старта на Европейска гранична полиция от България като оценка за усилията на държавата за овладяване на мигрантския натиск върху Европа. „Факт е, че когато целенасочено, методично с умерен тон, но постоянно и неотстъпчиво действаме, накрая резултатът идва“, каза Борисов. Според него, с обща европейска гранична полиция ще има много по-добри резултати и по-голям контрол във всички държави от ЕС.

Министър-председателят съобщи също, че вицепремиерът Томислав Дончев е провел днес в Комисията срещи по проекта за европейския газов хъб „Балкан”. „Искаме да има ясна позиция на ЕК, че това е необходимо за Европа, правилно е и тогава да отидем да преговаряме с доставчиците, които биха докарали газ, вкл. руски, за което говорихме и с президента Путин. Остават вече чисто експертни срещи, уточнява се текстът на писмото”, каза Борисов.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови