Сръбският президент по темата "Косово": Имахме малко, преходно недоразумение със София

OFFNews 07 юли 2019 в 19:50 6210 0

Смятам това за малко, преходно недоразумение.

С този коментар сръбският президент Александър Вучич се включи в темата, предизвикала толкова напрежение в българо-сръбските отношения през последните дни: признаването на независимостта на Косово.

Искрите се появиха след изказване на българския премиер Бойко Борисов. На форум за Западните Балкани в Познан той заяви след въпрос как ще се отрази евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за върховен представител на ЕС за външната политика, при положение, че Испания не признава независимостта на Косово:

"В момента, в който се вземе даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия ЕС. Така че, с цялото ми уважение, но ако той стане – това, че Испания не признава Косово, не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно…".

По-късно сръбският външен министър Ивица Дачич отговори задочно: "Бойко, нека ти кажа нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безобразие? На какво прилича това!? До тук ми дойде вече. Да не говорим, че преди няколко месеца получи и медал от нас!", така Дачич отправи острите си нападки към българския премиер.

Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия не признават Косово за независима държава. България и още 23 страни-членки на ЕС са признали косовската независимост, а ЕС е посредник в диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

И България, и Сърбия обявиха, че ще привикат посланиците на другата страна, българският външен министър Екатерина Захариева коментира, че не би било лошо Дачич да се извини, а премиерът ни поиска Сърбия да вземе крайно решение за статута на Косово.

В опит да потуши напрежението, президентът Вучич днес изрази увереност, че двете страни много бързо ще се върнат на пътя на отличните отношения и той лично ще се погрижи за това, предаде Танюг. Помолен да коментира, Вучич припомни, че България е признала независимостта на Косово и в това е разликата между двете страни, а за всичко останало смята, че те имат добри отношения, които ще продължат да изграждат.

"Смятам това за малко, преходно недоразумение", подчерта Вучич. Той каза, че следващата седмица ще разговаря с българския президент Румен Радев и с премира Бойко Борисов.

Президентът припомни, че в Сърбия живее българско малцинство, което трябва да се чувства там у дома си и "не бива да страда заради такива разногласия".

"Лично ще се постарая в най-скоро време, ако българският президент и премиер приемат това, да върнем отношенията си на нивото на отличните връзки", каза Вучич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови