Бившият вътрешен министър Рашков: Не знам за дело, по което да съм свидетел

OFFNews 16 декември 2022 в 19:39 2388 2

Бойко Рашков

Снимка БГНЕС

Бойко Рашков каза, че като министър е посетил градската прокуратура и е казал, каквото е имал да каже.

На мен не ми е известно да има наказателно производство, по което аз да имам качество на свидетел. Това коментира в предаването „Лице в лице“ на бТВ депутатът от „Продължаваме Промяната“ и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Вчера от Софийската градска прокуратура информираха, че Рашков е отказал да получи призовка за разпит по повод негови твърдения, свързани със строежа на автомагистрала „Хемус“. От прокуратурата информираха още, че на 2 декември е направен опит да бъде връчена призовка на Рашков, но той е отказал да я получи. Държавното обвинение иска Рашков да разкаже известната му информация относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала „Хемус“.

„Широко се тиражира в публичното пространство, че един свидетел отказва да съдейства на прокуратурата за изясняване на едни или други обстоятелства. Подобно нещо няма. Извършва се една проверка по нещо, което аз съм казал в една телевизия. Аз от това, което съм казал в тази телевизия, друго не мога да кажа. И второ – аз веднъж, преди повече от пет или шест месеца, бях министър на вътрешните работи, посетих градската прокуратура и казах каквото имам да казвам там, по същия въпрос“, коментира днес Рашков.

Прокуратурата в нашата страна, тъй като за голямо съжаление през последните десетина години тя играе политическа роля, се опитва да засегне по някакъв начин един представител на една политическа партия, който не се харесва на партията, избрала Гешев за главен прокурор. Затова така шумно оповестяват, когато искат да се явя при тях, добави Бойко Рашков.

Той заяви, че лично е съдействал в най-голяма степен за разкриването на онези обстоятелства, които са от значение за автомагистрала „Хемус“.

„Ние, в момента, в който аз встъпих в длъжността министър на вътрешните работи през 2021 г., започнахме незабавно разследване на безобразията, които бяха натворили ГЕРБ, във връзка с изграждането на няколко лот-а, които вървяха малко по-скоростно. Прокуратурата тогава беше в абсолютно пасивна позиция. Тя не разследваше тези случаи, въпреки че публично беше известно на цялото общество, че там се върши нещо нередно“, посочи депутатът.

Той добави, че са били раздадени авансово 1,2 млрд. лева на 15 близки до управлението на ГЕРБ фирми, с идеята те да строят автомагистрала „Хемус“.

„Същевременно, при разследването се натъкнахме на факта, че от една банка, тези авансово отпуснати бюджетни средства на една фирма, се изнасят, ако не ежедневно, през няколко дни със сакове, чанти, чували, куфари и т.н. Пита се в задачата, ако господин главният прокурор е наистина на мястото си, вместо да обвинява един депутат или друг представител на опозиционна партия в едно или друго, за един или друг грях, пита се в задачата, и цялото общество трябва да му постави този въпрос - той къде беше до този момент и защо не започна разследване на тези безобразия, които ГЕРБ допуснаха във връзка с автомагистрала „Хемус“, попита Рашков.

Той посочи още, че строителството на автомагистрала е започнало с пороци – извършвано е строителство без план, без проекти и без разрешения. Рашков заяви, че една част от раздадените средства са изразходвани за частни или лични нужди. По думите му главният прокурор е трябвало своевременно да започне разследвания на тези неща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!