Без по-лека присъда за признаване на предумишлено убийство, предлагат депутати

Идеята идва след убийството на журналистката Виктория Маринова

OFFNews 10 октомври 2018 в 12:00 2228 1

Съкратено съдебно производство да не се прилага при предумишлени убийства и тежка телесна повреда, предлага ВМРО. Формацията инициира промени в Наказателно-процесуални кодекс, обявени днес от депутата Искрен Веселинов.

Идеята им идва след жестокото убийство на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе.

Ограничението съществувало преди, но отпаднало.

"Сега извършителите на най-тежкото възможно престъпление и посегателство имат законовата вратичка да получат много милостиво наказание", каза той.

При съкратеното съдебно производство извършителите на предумишлени убийства се признават за виновни и на това основание получават по-леки присъди. Според депутата така се накърнява чувството за справедливост на обществото. "Един закоравял убиец получава 15 години, излиза и убива. Кой вярва тогава, че съдът е справедлив", попита народният представител.

ВМРО и НФСБ предложили същото и в предишното Народно събрание, когато бяха част от коалицията "Патриотичен фронт". Тогава основен вносител на текстовете отново е бил Искрен Веселинов. Те обаче така и не са били разгледани в пленарната зала. Сега Веселинов ще предложи новата коалиция, която вече включва и "Атака" и е с ново име - "Обединени патриоти", отново да внесе този законопроект. "С ГЕРБ не сме го обсъдили. Ще го обсъдим в „Обединени патриоти“ и след това ще говорим с ГЕРБ", каза Веселинов.

От най-голямата партия коментираха идеята още преди ВМРО да са я обсъдили с тях.

"Всяка промяна, която е за по-добрата справедливост, винаги ще бъде подкрепяна. Това е наше задължение", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обаче подчерта, че трябва да има голяма прецизност при всяка промяна на законодателството.

"И в настоящия момент, когато имаме достатъчно годни доказателства и има извършено тежко престъпление, извършителят може да понесе най-тежката строгост на закона. Може да бъде с осъдителна присъда, която да съответства на извършеното от него деяние", каза още Цветанов.

Според БСП в предложението на ВМРО може би има резон. "Но трябва да се прочетат текстовете, които се предлагат, за да изкажем становище", обяви социалистът Пенчо Милков.

Управляващи и опозиция коментираха и убийството на Маринова, разследването на случая и какво трябва да се направи, за да се осигури сигурността на хората. 

"В Русе напрежението е много сериозно, травмата е много дълбока. Бденията и действията в памет на Виктория са трогателни и сърцераздирателни", коментира депутатът от левицата Крум Зарков. Според него станалото показва, че трябва да се предприемат много действия по превенция, по осветлението, по присъствието на полицията в Русе.

"Отговорът винаги е превенция. Наказанията също имат превантивна цел. Създава се практика да реагираме впоследствие, завишавайки наказанията или правейки процедурни промени на подобни чудовищни действия. Това, само по себе си, няма да допринесе за по-сигурната среда, за по-качественото правораздаване", каза Зарков.

"Трябва да поздравим полицията за разкриването на убийството в Русе и да се извиним за всички съмнения, които имаше", коментира Тома Биков от ГЕРБ. Той коментира, че занапред държавата трябва да направи каквото може, за да се осигури максимална сигурност и разкриване на убийствата, като това в Русе.

"Наистина трябва да се прецени докъде може да се помогне и откъде започва моментът, в който може да се навреди. Това са много сериозни неща и ще бъдат обсъдени. Със сигурност и полицейското присъствие е важно. За съжаление, такива случаи са ставали преди и ще се стават и занапред. Има един процент, може би малък, който е с буквално психопатични нагласи. Каквато и превенция да се направи, ще има такива хора. Не искам да плаща хората, но човекът е устроен така, за съжаление“, добави Биков.

Цветанов пък се обърна към БСП с думите:

"Не знам как гледате тези професионалисти, които укорявахте в часовете, след като беше установено, че има жертва. Вие искате само да рушите и да създавате напрежение в обществото и това, под една или друга форма, не ви прави чест. Това е ваше право и профилът ви на поведение, откакто имате сегашния си председател. Решете си проблема във вестник "Дума".

Той също благодари на полицаите, следователите и прокурорите за денонощния им труд. "Убийството в Русе е тежко, брутално престъпление, за което всеки един може само да замълчи и да остави професионалистите да си свършат работата", каза Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

10.10 2018 в 12:47

Повръща ми се. Не ви ли е срам, бе, да обвинявате ошашавеното общество, че му е непоносимо при толкова лъжи, толкова пресъпления да търпи и чака "професионалистите". Аз помня, че една млада жена беше убита от човек, който има 7 присъди и е на свобода. Как да реагирам, като чуя за това последно брутално убийство??? Какво ще ми обяснява Биков колко са психопатите в света? Ако в цивилизования свят след тежко престъпление някой излезе да обяснява на обществото, че "такива неща стават" нали ще се иде със скоростта на светлината от публичното пространство.