Старт на промените в Конституцията: Христо Иванов напомни за Магнитски, докато чака гласове от ДПС

Йорданка Веселинова 06 октомври 2023 в 11:07 7668 1

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Христо Иванов

Проектът за промяна на Конституцията влезе в пленарна зала. Дебатът по същество бе открит с представяне на текстовете от Христо Иванов. В становището си той нападна "некоалиционния" си партньор от ДПС Делян Пеевски.

В края на пролетта, когато се правеше сглобката зад ротационния кабинет "Денков-Габриел", "Демократична България" постави едно условие, за да стане партньор на ГЕРБ-СДС и ДПС - конституционна реформа с фокус съдебна система. Така съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов и бивш правосъден министър, подал оставка през 2015 г., след като ГЕРБ и ДПС бламираха съдебната реформа, се видя принуден да разговаря с Пеевски и Борисов за събирането на заветното "конституционно мнозинство". По силата на същата тази уговорка доц. Атанас Славов в последния момент бе посочен и за правосъден министър. 

Днес, почти четири месеца след избирането на кабинета, Конституцията влезе в пленарна зала и процесът към съдебната реформа започна. Междувременно въпросното "конституционно мнозинство" се появява постоянно - от гласувания за смяна на регулатори, до искания за живо излъчване. Така пък Пеевски и Борисов станаха главни говорители за промяната на основния закон, а първоначалното уж конституционно мнозинство си стана неформално обявена тройна коалиция. Коалиция или не - няма гаранция, че исканата от Христо Иванов конституционна реформа ще мине. Няма и гаранция, че няма да се повтори сценарият от 2015 г., когато той хвърли оставка заради отмятането на днешните му партньори от ДПС от ГЕРБ.

"Правосъдието е основа на държавността."

С тези думи започна становището си Христо Иванов, съвносител на проектозакона. Той заяви, че от години в България има проблем с върховенството на правото и заради това сме критикувани от Европейския съюз и Съвета на Европа.

Индиректно нападайки некоалиционния си партньор от ДПС, Иванов добави, че освен всичко друго в България има и най-много лица, санкционирани по глобалния закон за корупция "Магнитски". Депутатът изтъкна, че без истинско правосъдие политическата стабилност е невъзможна. По думите му трябва да бъде осигурена институционална сигурност през законодателните мерки, за да има и свободен и независим съд.

Иванов добави, че през последните години е станал видим още един проблем - възможността страната да се превърне в полупрезидентска. Иванов определи проектозакона като "покана за дебат" и призова всички институции да се включат в процеса по изменението на текстовете и да предложат редакции между четенията.

"Реформата започва с Конституцията, но тя няма да свърши с нея", категоричен е Христо Иванов.

Той добави, че след приемането на текстовете ще трябва да бъдат пренаписани Законът за съдебната власт, както и Наказателно-процесуалният кодекс. След това ще бъде сменен и съставът на органите на съдебната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика