Българският еврокомисар може да е с ресор "Дигитализация"

OFFNews 07 май 2017 в 13:11 7942 8

Българската кандидатура за еврокомисар е достойна, може би най-силната, която може да излъчи България. Имаме яснота за ресор и той ще бъде добър, дигитализацията е една от вероятностите. Това заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Неделя 150“ по БНР.

По отношение на политическата ситуация в Турция вицепремиерът Захариева заяви:

„Турция е наш съюзник в НАТО, тя е един от най-важните ни икономически партньори и е в интерес на страната ни в югоизточната ни съседка да има стабилност и предвидимост. Българската външна политика трябва да се основава на принципите на добросъседство и взаимно уважение. Сътрудничеството е важно не само в икономиката, но в миграцията, в сигурността. Важно е как ще бъдат разписани самите текстове при промените в конституцията на Турция в резултат от референдума.“

Във връзка с извикването на посланик Надежда Нейнски за консултации в София, българският първи дипломат обясни, че това е дипломатическият начин да покажем, че не приемаме някои опити за намеса във вътрешните работи на страната, а не, че сме недоволни от работата на дипломата.

На въпрос дали ще бъде променена политиката за неназначаване на дипломатически представители с принадлежност към структурите на бившата ДС, министър Захариева заяви:

„Последователна политика е да не се пращат в чужбина посланици с принадлежност към ДС – тази линия се спазва още от първите два кабинета на министър-председателя Бойко Борисов и президента (2012-2017) Плевнелиев. Това е изключително важно и не виждам промяна в политиката.“

За срещата си с държавния глава Румен Радев тя обясни, че е поискала среща с президента, защото българските институции, които имат отношение към външната политика, трябва да имат добра координация.

"Бяхме на едно мнение, че институциите трябва да излъчват еднакви сигнали, така, както парламентът прие единодушно декларация за случващото се в Република Македония. Не сме говорили конкретно за санкциите срещу Русия, но мисля, че с времето ще имаме сходни позиции. Президентът е казвал, че членството в ЕС и НАТО са приоритет за българската политика. Позицията на България по отношение на Русия е да следваме политиката на ЕС. България е готова да развива равнопоставени отношения, ръководени от националните интереси", добави Захариева.

Според нея страната ни е готова на прагматичен подход в отношенията с Русия и в области от глобален интерес като борбата с тероризма.

"Санкциите, наложени от ЕС, са срещу руски граждани, а не срещу Русия и икономиката. От своя страна Русия наложи санкции по отношение на вноса на някои европейски стоки, съответно и български. Минските споразумения трябва да бъдат изпълнени и когато се види подобрение, мисля, че те ще отпаднат“, добави външният министър.

По темата за правосъдната реформа тя заяви, че това е един от най-важните приоритети на кабинета „Борисов-3“ и доказателство за това е фактът, че тя ще бъде координирана от вицепремиер.

„Искаме да покажем на българските граждани, че темпото, което е набрано, не само ще се запази, но ще бъде дори на по-високо ниво. Госпожа Цачева също е много добър професионалист, ние сме в постоянен контакт“, заяви Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

07.05 2017 в 18:50

Безкрайна е волята Му, неведоми пътищата на Неговите мисли, бездънна банката Му от кадри.
А на бас, че половин ден ще стоим със зинали усти, преди някой да успее да напише първия пост, когато обявят кандидата.

25665

7

Victimized

07.05 2017 в 16:12

Румито то Бургас, дето щеше да преговаря със Сомалийското
правителство???
ГЕРБ са ненадминати в избора си на евро комисари, не вярвам някой въобще да се надява на нещо по-малко от абсолютен скандал.

16008

6

Nik68

07.05 2017 в 15:10

Щом може да продължава налагането на тетка Цецка, що да не пробват пак с Желева а? Вече никого няма да изненадаме с неадекватна външна политика след Сталинка Георгиева и острия завой, който направи след като не я огря./то нямаше как да се случи попринцип, ама на наякой най-им е добре кога на Вуте му е зле/.

10538

5

Black Hex

07.05 2017 в 14:33

Е кака коя бе Ред? Ето тази:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rumiana_Jeleva
Я виж колко високопарно звучи: minister of foreign affairs (July 2009 – January 2010), the third woman to hold this office... From 2007–2009 she served as Member of the European Parliament (MEP) and headed the Bulgarian delegation in the EPP Group. She was nominated by Prime Minister Boyko Borisov as Commissioner in the "Barroso II Commission...
Сега сети ли се? :)



Спазвайте правилника, който сами сте сътворили!
гароне МЪСТ ДАЙ!
https://id.offmedia.bg/profile/57334e15b5cd3026197b9a1236caabaf

63994

4

Red or Dead

07.05 2017 в 14:04

@Хекси, хахахахаааа...да ти имам чувството за хумор, румитУ от Бургас.....ма кой/я беше този/тази......

10538

3

Black Hex

07.05 2017 в 13:37

Не, изключено е да е румяна от Бургас. Може да е оная другата, дето се ожени за някакъв австриец или белгиец, все там. Тя и преди това нямаше българска фамилия, сега хич. Ама румяна... не.
Всъщност смятам, че не може да извади толкова крупна сума, за да си плати един такъв пост. Няма откъде. Иначе с бибитко, цурката на шланга, всичко е възможно!


Спазвайте правилника, който сами сте сътворили!
гароне МЪСТ ДАЙ!
https://id.offmedia.bg/profile/57334e15b5cd3026197b9a1236caabaf

63994

2

Red or Dead

07.05 2017 в 13:34

@Хекси, ма няма ли да е онзи/а с траверския взгляд и НЕБЪЛГАРСКАТА фамилия дето всъщност е клонинг на ПЪРВАТА издънка гробаджийска......да бе, за румитУ желевЪ...помниш ли го/я ПЪРВИЯТ траверс дето гробаджиите пробваха да натресат, но отвратът беше огромен в Брюксел та резилът се размина, ама сега нещата са далеч по-отвратителни и всичко става.......нека, явно трябва изпием до дъно всичката вселенска горчилка....карма!

10538

1

Black Hex

07.05 2017 в 13:16

Не се и съмнявам!
Ако е някой лгбт-джия ще е най-добре! Сещам се за един, но той е бил... и е под нивото му да става комисарче някакво.
Но знае ли човек?
Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има матриал около нас!
Вие сетихте ли се за кого намеквам, за да не ме изтрият?
Да-а-а-ааааа! Точно така-а-а-аааааааа!
Той е! Същият!
Разбира и от самолети. Ли поне така си мисли той.
:))))))


Спазвайте правилника, който сами сте сътворили!
гароне МЪСТ ДАЙ!
https://id.offmedia.bg/profile/57334e15b5cd3026197b9a1236caabaf
 
X

Подкастът на OFFNews