Герджиков: Българският еврокомисар ще е жена

Бъдещето на Европа е федерализмът, смята служебният премиер

OFFNews 02 март 2017 в 18:59 6435 19

Снимка БГНЕС

Ако след изборите няма кабинет, служебното правителство ще излъчи жена за еврокомисар. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков при посещението си в Черепиш. Той обаче не пожела да съобщи повече подробности по въпроса.

"Кого имам предвид за еврокомисар? Няма да Ви кажа. Желателно е да бъде жена. Това е изискване на ЕС. Те държат много на равновесието между половете и понеже ЕК е доста с мъжкото начало, затова голямото желание на Юнкер, а и не само неговото, е комисар от България да бъде жена. И ще бъде жена", каза Герджиков, цитиран от БНТ.

Герджиков коментира и представената от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер "Бяла книга" с няколко варианта за развитие на Европа.

Премиерът посочи, че ЕС трябва да върви към федерализация, за да може да се противопостави на големите икономики в света като САЩ, Китай и Индия, като уточни, че изразява личното си мнение по въпроса.

"Коя точно ще бъде скоростта нека да не гадаем, защото тепърва всичко това подлежи на преговори. Съществува и вариантът за една глобална Европа, за една федерация, което, аз признавам, е моя мечта. Аз съм отявлен глобалист. Смятам, че бъдещето на Европа е именно във федерализма, защото иначе Европа не може да се противопостави на големите икономики", коментира той в петък пред репортери.

Той подчерта, че България не бива да остава в в задния двор на Европа.

"Въпросът е къде е България - България е на Балканския полуостров и няма да си сменяме мястото. Ние никога не сме били водещи, но искаме да не бъдем в задния двор на Европа и едно от нещата, за които Вие знаете, едно от моите желания, е именно да кандидатстваме за преддверието на Еврозоната", коментира Герджиков.

Именно по въпроса за влизането на България в механизма ERM2 - "чакалнята на еврозоната", президентът Румен Радев имал известни колебания.

"Той има колебания, по-големи от моите. Аз съм по-категоричен в това отношение", уточни Герджиков и допълни, че това дали служебният кабинет ще подготви и внесе българската кандидатура за влизане в чакалнята на еврозоната ще зависи от редица фактори, сред които и времето, което остава на служебния кабинет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

13

El Commandante

02.03 2017 в 21:54

Не разбирам Цецка Цачева да не се е пенсионирала от политиката та се обсъждат други кандидатури....

26179

12

ELPIDA

02.03 2017 в 21:39

Приемам всички предложения на колегите коментатори като словесно изразено чувство чувство за хумор, въпреки че някои от предложените имена не са за пренебрегване- например Ленка.
Но защо "мечката" не може да има достойнство
и винаги "трябва да играе според тоягата?!"
Защо пък да не си припомним една общочовешко значима творба -"Лунната соната" от Янис Рицос?!

29216

11

Лопе де Вега

02.03 2017 в 20:52

Ние тук си правим ташак, но вижте как Татяна Дончева ще се изтъпанчи в ЕК.

Поздрав!