Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

България обявява извънредно положение заради коронавируса

OFFNews 12 март 2020 в 23:59 50271 8

Правителството предлага на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение в България във връзка с коронавируса, съобщи премиерът Бойко Борисов на среднощното заседание на Министерския съвет.

Предложението е по чл. 84., т. 12 от Конституцията, която гласи: Народното събрание обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

Това означава да се даде възможност да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, спортни събития, конференции, игрални зали, уточни Борисов.

Министерството на външните работи постоянно трябва да информира на сайта си за забрана за пътувания от България към определени страни, засегнати от COVID-19. Министерството на здравеопазването от своя страна трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза в България, обяви министър-председателят. 

Борисов предложи да има поне 5000 лева глоба за този, който не спазва карантината при заболяването: 

"Да се мобилизираме, да спазим процедурата, но тези, които не спазват процедурата, да дадем правомощия на МВР, на службите, да ги задържи и да ги задължи да спазват забраната".

Не се затварят ресторантите, защото има много домакини, които не готвят, но барове и дискотеки трябва да се затворят незабавно, защото там се движат хората, потят се и подскачат, коментира премиерът.

Ще има проблем с погребалните агенции, защото близките на загиналите от коронавирус също са под карантина и телата на починалите са в хладилни камери, каза още Борисов.

Законодателни промени

Част от мерките срещу разпространението на коронавируса включват и законодателни промени, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Извънредно положение не значи спиране на стопанския стокооборот. Не означава ограничаване на граждански права. Единственото, което би могло да бъде ограничено, е правото на свободно движение. Няма място за паника. Просто искаме държавата да е в състояние да вземе всички адекватни мерки на време

Ние имаме нужда да ограничим пътуванията на български граждани до държавите, в които има интензивно разпространение на вируса, както и пътуванията от такива държави до България.

Втората основна тема е необходимостта от по-строго спазване на социална дистанция и карантина - ще е необходимо оформяне на много по-категорични санкционни режими, които да включват глоби, спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантина, уточни Дончев. 

Да бъде създадена клинична пътека за лечение на коронавирус е другата мярка, за да знаят медицинските лица какви възнаграждания и допълнителни стимули ще получават. Това трябва да стане максимално бързо.

България се намира в основата на стръмната крива на увеличаване на заболеваемостта от коронавирус, която най-вероятно ще се прояви през следващите седмици, каза генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб за борба срещу новия коронавирус.

Болничните легла

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение.

"Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил." - твърдят от правителствената пресслужба.

"България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил.", обявиха от Националния оперативен щаб по време на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

8

случайно прочетох

13.03 2020 в 12:49

А с матурите какво ще стане?

4040

6

jovo

13.03 2020 в 09:21

Вие сериозно ли искате Бойко и тъпунгерите около него да действат по военно временни правила, които дават право окончателно тези БЕЗМИСЛЕНИ хора да си правят каквото си искат?!

6445

5

kokoten

13.03 2020 в 08:09

...с медиците сме по един на легло барабар с доцентите, професорите и пенсионерите....

7281

4

Чалгомраззз

13.03 2020 в 08:04

Крайно време беше.Малко дисциплина и чувство за самосъхранение, и може би ще оцелеем.

3012

3

Храбрият монитор

13.03 2020 в 07:07

Решението е правилно! Това с ресторантите обаче не. Нека работят, но с поръчки от вкъщи. Да, ще има забавяне, но който не готви, ще чака. Трябват още мерки, сериозно мобилизиране и стимулиране на лекарите. Икономиката едва ли вече можем да спасим - да спасим майки, бащи, баби и дядовци!

13214

2

XR4

13.03 2020 в 00:28

Леглата добре.С медиците как сме?

13874

1

emanuilis

13.03 2020 в 00:22

Юстициум.