България изпълнила само една от препоръките за реформи на ЕК

OFFNews 18 май 2016 в 19:55 4477 9

България е изпълнила само една от петте препоръки за реформи на Европейската комисия, дадени през 2015 г., съобщиха от Брюксел.

Единствената осъществена препоръка за реформа е приемането на Закона за училищното образование.

Поради тази причина ЕК излезе с нови четири препоръки, които страната ни трябва да изпълни през 2016 г. и 2017 г. 

Брюксел настоява за свиване на дефицита с 0,5 процентни пункта до 2017 г., което е средносрочната цел за постигане на балансиран бюджет през 2019 г.

ЕК отбелязва, че има известен напредък при борбата с данъчни измами, но настоява да се подобри събираемостта на данъците и да се намали делът на сивата икономика, особено в частта с укриването на осигуровки.

Сред изискванията на Брюксел е и успешно приключване на прегледа на активите на банките, пенсионните фондове и балансите на застрахователите до края на годината, както и вземането на мерки за засилване на банковия и небанковия надзор.

Третата препоръка на Европейската комисия е за създаване на специални социални услуги за дългосрочно безработните и безработните младежи, подобряването на образователните услуги за ромите и уточняване на критериите за определяне на минималната работна заплата.

ЕК отново настоява и за подобряване на процедурите по търговска несъстоятелност и укрепване на капацитета на съдебната власт в тази сфера, подобряване на работата на Агенцията за обществени поръчки и преминаване към електронни търгове.

От Брюксел подчертават, че електронната система за обществени поръчки засега дава само частични резултати, липсва административен контрол, а механизмите за контрол са слаби, което пречи на успешното усвояване на европейски пари и влошава цялостната бизнес среда. 

"Важно е това да се промени, за да може страната успешно да усвои 32 милиарда лева европейски фондове за периода 2014 – 2020 г.", подчерта в изявление еврокомисарят по бюджета Кристалина Георгиева.

Препоръките на ЕК трябва да бъдат разгледани и одобрени на Съвет ЕКОФИН на 17 юни и да бъдат приети окончателно от Европейския съвет на заседание в края на юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

9

El Commandante

19.05 2016 в 08:55

Ахахаха, Майлоу приключи темата с два реда,ахахахаха, гигант...

7506

8

Или по добре: България изпълни цяла една от препоръките на ЕС.:-)

77927

4

El Commandante

18.05 2016 в 20:52

За 32 милиарда Баце би продал и Дебелото Лиле в ДСО Родопа.

Стегайте се за реформи,ви намеквам.....