Миков: Реформите на управляващите водят до регрес

OFFNews 08 март 2016 в 11:29 2932 7

Всичко това, което се „продава” от управляващите на публиката като реформа, води до регрес, категоричен е лидерът на БСП Михаил Миков.

„Това правителство се формира трудно в името на реформите, но едно са думите, друго – делата. Много се говори за антикорупционен закон, а преди месец се приема закон за обществените поръчки, който създава повече възможности за корупция и доминация на големите корпорации“, каза Миков в сутрешния блок на BG on AIR.

"Управляващата конструкция се тресе. Тя се разпуква по различни линии – гласуването за Кунева, например. Правителството функционираше в условието на малцинство – 104 гласа от 240", обясни той. 

Той каза още, че БСП няма "количествен състав, който да даде максимална тежест на опозиционните изявления". По думите му обаче за последната година левицата е предложила достатъчно ясни социални алтернативи и национални решения -  за отпадане на санкциите срещу Русия, по-категорично отстояване на българския интерес в Брюксел, мерки по демографския въпрос.

По думите му новите леви партии обслужват проектите на десницата и изразяват намерения за отслабване на лявото

Миков каза още, че "никой от автентичното ляво" не е подкрепил представения манифест „За републиката“. Според него гражданите няма да се примирят с манифести, а с действия, който реализират социално-икономическите им права.

„Вместо професорите да кажат как в законодателството да се реализира социалната държава, те откриват топлата вода и казват, че са за републиката. БСП е за републиката още от 47-ма година. Републиката я има в Конституцията, дайте да я направим така, както е описана там“, призова Миков. 

Миков коментира и отхвърленият от Народното събрание вот на недоверие, като по думите му той "вече е дал резултат".

„ДПС ни подкрепи не само за вота на недоверие, но и по двата закона в здравеопазването, защото преценява, че и нейните избиратели страдат от този тип здравеопазване“, посочи председателят на левицата. 

Лидерът на БСП коментира, че изявлението на говорителя на външно министерство на Русия за създадената в парламента временна комисия е "извън тона, който трябва да се позволява". Според него временната комисия е дала резултат на втория ден – обявиха за персона нон грата дипломатически служител от турската мисия у нас.

„Кой се притеснява да разбере какво се случва? Излезе достатъчно информация за намеса, свързана с политици преди от ДПС, сега от партия ДОСТ“, посочи той.

Той подчерта, че примерът Бойко Борисов и Лютви Местан са против комисията за влиянието на Русия и Турция у нас и очевидно тя ще бъде бламирана от мнозинството.

„Трябва да има много такт в отношенията към съседите, но трябва да се защитават и българските интереси. Около ваксините също се промъкнаха много съмнения за бизнес отношения с Турция, който слагат отпечатък за такъв тип влияние“, припомни председателят на БСП.

Миков коментира, че ако е вярна информацията, че Делян Пеевски и още 136 души, част от тях депутати, не могат да влизат в Турция, става въпрос за натиск, който трябва да има своя отговор и реакция от българските институции

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови