ГЕРБ и РБ сигурни, че анексът ще ускори реформите

Симона Костадинова Последна промяна на 20 януари 2016 в 14:44 2803 5

Анексът към коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ ще бъде "катализатор на реформи".

Около това становище се обединиха представителите на двете политически сили след края на първата среща между партията на Борисов и РБ за анекса към коалиционното им споразумение. Представителите на двете формации разговаряха в продължение на час и половина в Народното събрание.

Реформаторите са представили за обсъждане пред партньорите си декларацията, в която са посочени исканията им. Тя ще бъде основата, върху която ще се водят преговорите за анекса.

"Декларацията, която представихме на колегите от ГЕРБ, има за цел да покаже каква е нагласата на РБ за влизане в тези разговори. Тя не е документ, който ние очакваме който и да е от ГЕРБ да преподписва. Напротив, колегите изказаха своите виждания по всички теми. Ние ще продължим тези разговори и ще имаме общ документ", каза зам.-председателят на ДБГ Даниел Вълчев.

На въпрос дали здравният министър Петър Москов е подписал декларацията на РБ, Вълчев не отговори директно, но подчерта, че министърът е част от преговорния екип за анекса.

"Има текстове, които действително са безспорни и такива, които трябва да бъдат прецизирани от гледна точка на сроковете за приемането им, защото трябва да се съобразим с парламентарните сесии и възможностите да бъдат приети", обясни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод декларацията.

Според Цветанов безспорните теми са бързото приемане на антикорупционния закон, Закона за съдебната власт и на промените в изборното законодателство. По темите образование и здравеопазване ГЕРБ имат принципно съгласие с РБ , но има детайли, които да се обсъдят.

Той подчерта, че основните теми в декларацията на РБ са свързани със съдебната реформа, с образованието и изборното законодателство.

През следващите дни преговорните екипи на ГЕРБ и РБ ще коментират анекса на експертно ниво, за да може да се обединят върху един общ документ, който ще бъде преподписан от всички участници в правителството. 

След срещата Цветанов заяви, че "нищо не налага някаква сериозна промяна на настоящото коалиционно споразумение". Той обясни, че в предстоящите дни ще бъде направен отчет за свършеното от началото на настоящото правителство.

Реформаторите пък подчертаха, че засега разговорите по документа, който са предложили като вариант за обсъждане, протичат конструктивно. 

"Преговорните екипи са излъчени, за да обсъдят документ, който да катализира и да даде нов импулс на реформите през настоящата година", обясни Даниел Вълчев. 

На срещата днес не е била обсъждана възможността ГЕРБ и РБ да издигнат общ кандидат на предстоящите парламентарни избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2016 в 17:42

Това започва да прилича на петилетните планове едно време и стратегията за градене на развит социализъм. Какво толкова имат да раздуват? Ако искаха досега щяха да са изпълнили голяма част от плануваното.

20.01 2016 в 16:11

Ще ускорят пътя към предсрочните избори.
ОСТАВКА! ИЗБОРИ!

20.01 2016 в 15:27

знаех си- Вълчев си пробива път към влияние във властта, а защо не утре и в самата власт. Тогава може да говорим за нова коалиция- остатъчен РБ, люспи от НДСВ, ПФ, АБВ. Какво ли събира остатъчния РБ с люспите?

20.01 2016 в 15:02

Абе много се активизира Дани бой, бе! Той май нещо се беше оттеглил от активна политическа дейност, пък виж как си гука с Цветанов, скоро и седенка ще организират, както разбирам... Май е прав другият премиерски любимец, мъдрият Лукарски, че е било трик предизборното им говорене. Добре че ДСБ се евакуираха навреме от отровната атмосфера...

20.01 2016 в 14:55

Тая декларация със същия успех можеха да адресират до Летящото спагетено чудовище! Пожелания без край, конкретика - нихт унд найн.

Само плакнат очите на избирателите (по-наивната част от тях).