Германски експерти: Реформите в България - само думи, промяна няма

OFFNews 02 март 2016 в 16:15 5786 8

Снимка Архив

Европейската комисия многократно заяви, че България се нуждае от съдебна реформа незабавно, но въпреки множество публични протести, натиск от външни дипломати и серия от скандали все още няма промяна. 

Това се посочва в доклад на авторитетната германска фондация "Бертелсман", който разглежда периода от 2013 г. насам.

Българските лидери говорят за правосъдна реформа и увеличиха усвояваните за нея евросредства, но социологическите проучвания сочат, че резултатите борбата с корупцията и престъпността намаляват, пише в документа.

В доклада са изтъкнати още редица проблеми, пред които е изправена страната ни за постигането на стратегическите си цели.

Основна пречка за осъществяването на значителен прогрес от управляващите е липсата на успешни реформи, следствие от слабата приемственост между правителствата. В доклада се посочва, че всяко правителство обещава промени и се опитва да ги осъществи, но го прави започвайки от нулата, вместо да надгради постигнатото при предишните кабинети.

Отбелязано е, че доверието на населението към институциите и политическата система е достигнало рекордно ниско ниво и че то няма да се промени с прилагането на конкретна политика или комуникационен подход. Необходими са дълбоки структурни промени.

Сред ключовите сфери, нуждаещи се от промяна, са: здравеопазването, нивото на бедност, достъпът до обществени услуги, методите за интеграция и силите за сигурност.

Според доклада е необходимо да бъде подобрено здравното осигуряване и здравеопазването да стане еднакво достъпно за всички. Петър Москов е сред най-популярните политици в България, макар доверието към него да е ниско. Някои от неговите предложения имат потенциала да задълбочат неравенството в достъпа до здравеопазване и вероятно реформата, която се опитва да осъществи, ще е неадекватна, констатират от германска фондация "Бертелсман".

Проблемите, свързани с бедността и достъпа до обществени услуги в страната, остават ключови социално-икономически предизвикателства. Те са плод на провала в интегрирането на малцинствата и най-вече на ромите. Проблемите тепърва ще се задълбочат, като се вземе в предвид броят на мигрантите, пристигащи в България.

Докладът подчертава нуждата да се обърне повече внимание на заплахите за националната сигурност, пред които страната е изправена.

Няколко особено скандални случая на конфликт на интереси и корупция илюстрират как в България в огромни мащаби се пилеят публични ресурси, посочват още авторите на доклада.

И въпреки това правителството не успява адекватно да промени законите или да реформира практиките в обществения сектор, за да предотврати бъдещи злоупотреби. Поуките от случилото се са, че за по-добро управление, е нужно лидерите да инициират реформи, но и че също така трябва в самите институции да бъде променена културата на работа, пише в документа.

Докладът подчертава, че политиците не са единствените виновни за текущото състояние на България. Държавната администрация и нейното "незавидно" състояние пречат на осъществяването на така необходимите реформи. Дори след влизането в ЕС качеството ѝ остава ниско. Реформирането на администрацията продължава да бъде предизвикателство и често се ограничава единствено до съкращаване на броя на служителите, но не и на подобряване работата на останалите.

Няма систематични усилия за борба с корупцията, а само откъслечни случаи. Демонстрирането на нетърпимост към корупцията в изяви по медиите не може да замени реалната борба с корените на това явление, констатират от германска фондация "Бертелсман".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!