България гарантира сигурността на Черноморския регион, заяви посланикът на САЩ

OFFNews 04 април 2024 в 18:49 1233 1

Кенет Мертен

Снимка БГНЕС

Кенет Мертен

България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО и на стратегически важния Черноморски регион, заяви посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на форума "България - САЩ - НАТО: Съюзници в два века", организиран от Атлантическия клуб в България.

Днес, 75 години след подписването на Вашингтонския договор, 33 години след основаването на Атлантическия клуб и 20 години след присъединяването на страната към НАТО, България се е утвърдила като надежден и ценен член на Алианса и лидер в регионалната сигурност, заяви Мертен, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че страната ни е допринесла за повишаването на общата готовност на НАТО, както и за ключови мисии на алианса като тези в Косово и Ирак.

Основополагащата цел на НАТО - отбрана и възпиране също е толкова важна и днес, колкото и при създаването на алианса, подчерта посланик Мертен.

По думите му нахлуването на Русия в Украйна е сигнал за света и напомняне, че свободата и демокрацията никога не могат да бъдат приемани за даденост.

Той акцентира и върху присъединяването на Финландия и Швеция към алианса и изтъкна ролята на чадъра за сигурност на НАТО, гарантиран от член 5 от Северноатлантическия договор – нападение срещу една държава, означава нападение срещу всички. Финландия и Швеция направиха този избор, същия избор, който България направи преди 20 години, отбеляза Мертен.

По повод предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли посланикът на САЩ уточни, че темата е "Да защитим бъдещето си". На срещата са поканени Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея.

Това е от значение, защото през последните години видяхме как заплахите, които произлизат от Индо-Тихоокеанския регион, пряко засягат евроатлантическата сигурност, посочи още Мертен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки