Балабанов: Трябва да се знае какво точно се изпраща на Украйна и има ли смисъл от него

Възмутени, от БСП поискаха изслушване на премиера Денков заради подкрепата му за предоставяне на касетъчните бомби на Украйна

Кристина Минчева 13 юли 2023 в 13:47 1080 3

Станислав Балабанов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Станислав Балабанов ИТН

Новината за инициатива на ПП-ДБ България да предостави на Украйна 100 бронирани машини от складовете на МВР с уверението, че това няма да засегне резерва на армията ни предизвика разнопосочни коментари в парламента днес. Даниел Митов от ГЕРБ-СДС я подкрепи, Станислав Балабанов от "Има такъв народ" обаче възрази, че трябва да се знае какво точно се изпраща и има ли смисъл от него.

„След посещението на украинския президент Володимир Зеленски и започналите прегледи от страна на институциите в България какво може да се предостави, което може да свърши работа в условията на война, разбираме, че е възможно България да предостави и ще предостави около 100 броя бронирана техника. Това е немалка помощ“, коментира Митов.

Той обясни, че това са бронирани машини, от които няма нужда при мирни условия, а ще бъдат от помощ за Украйна. Митов поясни още, че техниката не е увредена, но е класифицирана като техника с отпаднала необходимост, защото е произведена преди много време.

„Нейното предоставяне на украинските военни не може да намали отбранителния потенциал на България, след като е техника с отпаднала необходимост“, каза Даниел Митов, като допълни, че тези оръжия са на МВР, а не на армията.

Станислав Митов от ИТН пък смята, че лишаването от 100 бронирани машини ще повлияе на България.

„Това е много сериозно и то касае националната сигурност на България, така че много ясно трябва да кажем, че на първо място е българският национален интерес, състоянието на българската армия и стратегическите обекти“, коментира Балабанов.

Той обяви още, че ИТН ще е против предоставянето на военна помощ, ако това касае националната сигурност.

БСП също изразиха отношение по темата, но не конкретно за 100-те машини, а за интервю на министър-председателя Николай Денков, дадено по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс за "Скай нюз". Борислав Гуцанов изчете декларация от парламентарната група от трибуната в пленарна зала, с която осъдиха изказването на министър-председателя Денков, според когото е допустимо предоставянето на касетъчни бомби от САЩ за Украйна, след като Русия вече използва такива на територията на нападнатата държава.

„След заявеното желание Америка да даде касетъчни боеприпаси, целият свят беше шокиран, но премиерът Николай Денков се оказа привърженик на касетъчните бомби“, каза Гуцанов и поиска незабавно изслушване на премиерът за това какво е говорил и какво се е договарял във Вилнюс, по време на срещата на върха на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

DrLaxslax

14.07 2023 в 14:22

Голямата слава с нисък интелект и мозък с капацитет на макак, отново представи лошо човешкия род.

-240

2

редовно четящ

13.07 2023 в 13:56

Тежките хемороиди се махат оперативно. Май вече се подготвя операционна зала :)

-1650

1

ob1

13.07 2023 в 13:53

Хемороидите кървят :)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика