Бабикян и Хаджигенов поискаха оставката на военния министър

OFFNews 27 февруари 2022 в 13:22 5146 2

Движение „Ние идваме!" поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Арман Бабикян и Николай Хаджигенов се обръщат към премиера Кирил Петков и коалиционните партньори от управляващото мнозинство с настояване Янев да бъде освободен от поста. 

Отчитайки съществения принос в управленския баланс и стабилност, които осигури г-н Янев в качеството си на служебен премиер, си даваме сметка, че в днешния критичен за страната момент той не може и не успява да защити националните ни интереси, се казва в съобщение на Бабикян и Хаджигенов. 

Двамата заявяват още: 

Във всички документи на НАТО, които сме одобрили като страна, случващото се в Украйна и инвазията на руските войски са определени като война. Използването на дипломатични евфемизми в условия на агресивно нападение, разиграващо се пред очите на целия свят, смятаме за обидно към интелекта на българското общество.

Натрапчивото нежелание да се изпратя военни доставки за отбраняваща се Украйна приемаме като липса на солидарност и отказ от защита на демокрацията в момент, в който наши православни братя са подложени на смърт и унищожение. Характеризирането на съюзническите войски като войски на чужда държава, които ще бъдат дислоцирани в България при нужда, показва пълно неразбиране както на ангажиментите ни в НАТО, така и на възможностите на българската национална сигурност и отбрана.

Искането ни не бива да се приема като желание за дисбаланс в управляващата коалиция и атака срещу правителството, но липсата на реакция поставя България в тези решителни дни в ситуация, в която е незащитена, от една страна и ще плати цената на санкциите, от друга. Убедени сме, че Република България не може да си позволи подобна рискована политика срещу цената на един министерски пост. 

По-рано днес председателят на парламента Никола Минчев заяви, че оставката на Янев не е в дневния ред на парламента. 

В петък Христо Иванов заяви в парламента, че “Демократична България” очаква по-адекватно поведение от военния министър Стефан Янев, защото, по думите му, когато цял свят говори за война, ако се снишим, това няма да ни защити. 

Десетки граждани се събраха в петък пред сградата на БНТ на "Гражданска панорама" и поискаха оставката на министъра на отбраната, който участва в предаването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

2

Правилно. И да се забранят руските телевизии.

22548

1

dolivo

27.02 2022 в 14:56

г-н Янев е руски възпитаник, какво очаквате... подлога