Атанасова: Комисията "КТБ" няма да търси виновниците

ОFFNews 15 март 2015 в 10:07 6019 10

Десислава Атанасова

"Търсенето и доказването на вината за Корпоративна търговска банка е малко извън предмета на дейност на комисията. Ние ще изслушваме само длъжностни лица, които имат пряк ангажимент и по закон им е вменено да поддържат стабилността на банките".

Това заяви в ефирът на bTV Десислава Атанасова от ГЕРБ, която оглави временната анкетна парламентарна комисия за Корпоративна търговска банка (КТБ). 

"Парламентарната анкетна комисия, която ще проверява действията на органите, отговорни за контрола над КТБ, няма да се опитва да изземва функциите на прокуратурата и ще изслушва само отговорните за контрола длъжностни лица. Затова няма причина да се иска изслушване на банкера Цветан Василев", допълни депутатът. 

„Започваме с БНБ“, обяви още Атанасова.

След това депутатите ще се занимаят с докладите на одиторите на банката. Тя увери, че е запозната много добре с разделението на властите и няма да се опитва да се прави на разследваща.

„Иван Искров и подуправителят на БНБ мисля, че ще бъдат от първите поканени на изслушване“, посочи депутатът. Тя заяви, че всички, които имат отношение, ще бъдат поканени и ще бъдат изслушани.

Комисията има 3-месечен срок, за да свърши работа по проверка "на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на КТБ в периода 2009-2014 г."

„Цветан Василев няма качеството на лице, което е следвало да упражнява контрол над КТБ“, обясни Атанасова.

"Защо най-накрая не получим и оставката на гуверньора на БНБ? Надявам се, че г-н Искров най-накрая ще оцени за себе си достойния начин да си тръгне от тази ситуация", вметна депутатката от ГЕРБ.

"Няма нужда от какъвто и да е натиск. Човек ако правилно разчита посланията, отдавна да си беше тръгнал", добави Атанасова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!