Какво предвиждат спешните законови промени по казуса "КТБ"

OFFNews 13 март 2015 в 20:29 2900 0

Владислав Горанов.

Законодателните промени, които ще позволят въвеждане на временен синдик в КТБ, са готови, очаква се да бъдат гласувани следващата седмица.

Това съобщи на пресконференция министърът на финансите Владислав Горанов след поредната среща с представители на парламентарно представените политически сили.

За първи път можем да видим законопроект, подписан от всички политически партии и това показва, че когато има въпрос от национално значение, може да се намери консенсус, отбеляза Горанов.

Той представи готовия текст за законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност.

Промените имат за цел да се създадат предпоставки за максимално опазване на обществения интерес и да се прекрати ограбването на активите на КТБ, заяви министър Горанов на брифинга в МФ.

Законодателната инициатива ще бъде заведена в деловодството на НС в понеделник, 16 март – последния ден в срока за промени между първо и второ гласуване на ЗИД на Закона за банковата несъстоятелност, внесен от Реформаторския блок.

Владислав Горанов представи някои от основните изменения - въвежда се институтът на временния синдик, който за разлика от този в търговската несъстоятелност, има повече правомощия, свързани с управлението и опазването на имуществото на КТБ в периода между отнемането на лиценза й и произнасянето на съда за откриването на производство по несъстоятелност.

Временният синдик е нова правна фигура, защото банковата несъстоятелност е много по-различна от търговската по философия и обществена значимост. Предвижда се да бъдат назначени от съда двама синдици по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), като с назначаването им правомощията на квесторите се прекратяват.

Заложени са мерки за публичност и контрол на дейността им – те всяка седмица ще се отчитат пред министъра на финансите, а на интернет страницата на ФГВБ ще се публикува информация за всичките им дейности по отношение на искове, разпоредителни действия, сключване на договори и др. При констатирано неспазване на задълженията е предвидена възможност за смяната им.

Тези законодателни изменения са необходими, защото „квестурата не е форма на защита на имуществото при несъстоятелност, тя е форма на управление на банката в режим, в който надзорният орган е преценил, че има необходимост от временно специално надзираване на банката“.

Финансовият министър посочи, че проблемът идва от празнотата в законодателството, която е във времето между отнемането на лиценза на банката и обявяването на несъстоятелността й.

„С изменението на законодателството ние преподредихме приоритетите на осребряването на масата на несъстоятелността, за да гарантираме равнопоставеност на кредиторите и да предотвратим всякакъв опит някои от тях да се удовлетворят преимуществено пред други. Сегашните мерки имат охранителна роля по отношение разграбването на КТБ, преди да са приключили производствата, свързани с несъстоятелността и нейното стартиране“, каза министърът на финансите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови