Парламентът осигури бързо назначаване на временни синдици на КТБ

Нели Чолашка Последна промяна на 13 март 2015 в 09:17 2869 1

Депутатите единодушно решиха да се скъси срока за предложения между първо и второ четене на промените за Закона за банковата несъстоятелност по предложение на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Това се случи, след като вчера при финансовия министър Владислав Горанов и в присъствието на премиера Бойко Борисов представители на всички парламентарни групи, без ДПС, се разбраха до сряда парламентът да приеме на второ четене поправките в този закон, за да може правителството да назначи служебен синдик на КТБ.

Срещата при Горанов се състоя, след като съдът отхвърли вчера искането за временен синдик на банката.

Още в сряда, когато в парламента се гласуваха рокадите в кабинета, Борисов призова депутатите бързо да разрешат на правителството да сложи служебен синдик, защото има съмнения, че в момента КТБ се разграбва.

Премиерът пое ангажимент вчера пред всички партии в парламента, че кабинетът няма да назначи произволни хора за синдици, а ще бъдат назначени 2 синдици, избрани от "точно определен списък".

Борисов каза, че "няколко закона в момента се бият помежду си, добър адвокат може да направи така, че квесторите да са източили банката и ръцете им да са чисти", защото са работили в рамките на закона.

В момента имуществото на банката се пази от квесторите и няма възможност за назначаване на временен синдик.

Очаква се промените в Закона за банковата несъстоятелност да бъдат приети на второ четене от бюджетната комисия във вторник, а в сряда ще минат на второ четене в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови