До седмица назначават синдици в КТБ чрез бързи законови промени

OFFNews 12 март 2015 в 20:06 2806 0

Премиерът Бойко Борисов и финансвовият министър Владислав Горанов проведоха среща за обсъждане на ситуацията с КТБ.

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и финансвовият министър Владислав Горанов проведоха среща за обсъждане на ситуацията с КТБ.

До сряда парламентът трябва да приеме на второ четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, които ще разрешат назначаването на временен синдик в КТБ, съобщи Бойко Борисов на пресконференция в Министерството на финансите.

Според него правителството няма да назначи произволни хора за синдици, а ще бъдат назначени 2 синдици, избрани от "точно определен списък".

Борисов каза, че "няколко закона в момента се бият помежду си, добър адвокат може да направи така, че квесторите да са източили банката и ръцете им да са чисти", защото са работили в рамките на закона.

Той изтъкна като пример военния завод "Дунарит", който загуби своя лиценз по неясни мотиви.

"Заводът е взет от банката, сменил е собствениците, а ние ще чакаме от него парите да влязат, за да се вземат от държавата", коментира министър-председателят.

Премиерът изрази благодарността си към всички партии - опозиционни или управляващи - че са работили заедно, за да могат да спрат разграбването на КТБ.

Мая Манолова, която също присъстваше на пресконференцията, заяви, че БСП ще поиска да се дадат възможности за контрол по цялото производство по несъстоятелност, включително и на дейността на временния синдик. Това се налага, защото около действията, извършени от квесторите в КТБ, има доста въпросителни.

Според Петър Славов Реформаторският блок иска да бъде ангажирана международна компания, която да проследи пътя на парите от КТБ и да се търси отговорност от хората, които са допуснали фалита на банката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!