Атанасов: В службите има звена, които работят за сарайско-библиотекарската групировка

Симона Костадинова 14 януари 2016 в 15:50 5766 2

Има създадени канали в Държавната агенция за технически операции, по които класифицирана информация изтича към хора, които нямат право да я получават - основно към олигархични кръгове.

Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов, който в края на миналата година премина в опозиция и подаде оставка като председател на комисията по отбрана в Народното събрание.

"Тук би се поставил въпросът кои са тези кръгове. Аз ще посоча на първо място, че това е наричаната от мен сарайско-библиотекарската групировка, която има прекомерно голямо влияние в целия сектор за сигурност, разполага постоянно с оперативна информация, която нямат право по закон да получават хората в нея. С тази информация се злоупотребява и се прикриват престъпления", каза депутатът.

Той твърди, че в ДАНС има звена, които изцяло работят за сарайско-библиотекарската групировка, а ръководството се опитва да работи за държавата. "Там има неимоверна симбиоза между прокуратурата и ДАНС, която е недопустима. Има размиване на границата между съдебната и изпълнителната власт", каза още реформаторът.

Атанасов заяви, че сектор "Сигурност" е в лошо състояние и това е проблем за националната сигурност. По думите му има много тежки проблеми, които не се виждат публично.

Депутатът каза още, че към днешна дата секторът за сигурност и кадровата политика в него на практика се управляват ръчно от премиера Бойко Борисов.

По думите му на възлови позиции в звената в МВР, а и не само, се назначават хора, които нямат необходимите професионални качества. 

"Аз забелязвам прилики с един модел от миналото, който беше прилаган от Георги Петканов, когато беше министър на вътрешните работи, а Бойко Борисов беше негов главен секретар. Още тогава, през 2001- 2002 година, аз наричах този модел кадрова търговия. Това е задоволяване на интересите на определени олигархични кръгове чрез назначаване на възлови позиции на хора, които зависят от тях, за да ги обслужват", обясни Атанасов.

Според него по този начин не само се нарушава закона, но и се демотивират останалите служители на МВР и на другите служби за сигурност, защото те си дават сметка, че израстването в йерархията не зависи от резултатите, които имат.

Атанасов заяви, че основно в СДВР се назначават началници по тази схема и там не се провеждат конкурси - и резултатите го показвали.

"Очаквам за трета поредна година СДВР да е на последно място по разкриваемост и резултати. Не може три поредни години в най-голямото звено на МВР резултатите да са плачевни и да не се предприемат никакви действия и да се дава кредит на доверие на сегашното ръководство", обясни депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews