АПИ започва пътни ремонти за 180 млн. лева, за да работел браншът

OFFNews 09 май 2016 в 17:04 4713 1

Снимка АПИ

Зам.-регионалният министър Деница Николова и шефът на АПИ Лазар Лазаров подписаха споразумението.

Със сериозната инвестиция от 180 млн. лв. ще реализираме първата част от проектите, свързани с рехабилитация и реконструкция на пътища по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. По 14 договора ще бъдат ремонтирани участъци с обща дължина 248 км, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на церемонията по подписването на договорите по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта „Регионални пътища“.

Подписи под тях положиха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.

Министър Павлова информира, че за рехабилитация на регионални пътища по ОПРР 2014-2020 г. са предвидени общо 380 млн. лв. Тя посочи, че сключените договори са предимно за пътища в Северна България, сред които са Варна - Добрич, Севлиево - Габрово и пътят до пещерата „Леденика“, но ще бъде рехабилитиран и участъкът между Стара Загора и Раднево. В съвсем скоро време предстои да бъде сключен и договор за реконструкцията на пътя между Пловдив и Асеновград, съобщи още министърът.  Изграждането на този скоростен път ще струва над 2 млн. лв. на километър при средна цена за останалите от около половин милион лева 

По повод публикации, че новите пътни търгове за 150 млн. лв. са били предрешени  и с нагласени условия, бе обяснено, че пътната агенция е избързала да пусне новите поръчки преди влизането в сила на новия закон, за да подсигури работа на бранша. АПИ обяви търга за избор на изпълнители за ремонта на 250 км пътища с европари по стария Закон за обществените поръчки на 1 април – две седмици преди да влязат в сила новите правила, които са съгласувани с европейската директива.

Министър Лиляна Павлова каза, че тръжните процедури са подготвяни от края на 2015 г. Тръжната документация беше готова, имахме и проектна готовност и "щеше да е грехота 2016 г. да бъде нулева за пътното строителство", обясни тя по повод решението да пуснат търга с прогнозна цена от 150 млн. лв. без ДДС по стария закон. 

За останалия размер от предвидения ресурс АПИ трябва да кандидатства с проекти за одобрение до април следващата година, допълни тя.

Средният срок за реализация на обектите, за които вече са сключени договорите, е между 24 и 36 месеца, съобщи Павлова. Ако няма обжалване на процедурите, изпълнението на строително-монтажните работи може да започне още през този строителен сезон.

Обектите, за които вече са подписани договорите, са изключително важни за пътната инфраструктура, подчерта инж. Лазаров и уточни, че става въпрос за участъци от втори и трети клас, които са в окаяно състояние и се нуждаят от ремонт.

До есента ще подготвим проектите за останалите обекти, с които ще кандидатстваме за финансиране, за да използваме есенно-зимния сезон за подготовка на тръжните процедури, информира той.

При спазване на всички срокове до 2018 г. може да имаме успешно приключили дейности по пътните проекти, подчерта министър Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови