Депутатите закриха компанията за проектиране на магистрали

ОFFNews 07 април 2016 в 11:36 2167 0

Депутатите закриха Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) към Министерството на регионалното развитие.

Днес те приеха и на второ четене закриването на компанията.

Това стана след като премиерът Бойко Борисов заяви, че заради спрените обществени поръчки ще бъде закрита една агенция и вероятно ще има наказани служители, визирайки именно НКСИП.

Дейностите на закритата компания ще се поемат от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Всички активи, пасиви, архивът и другите права и задължения на НКСИП също ще преминат към агенцията. До месец влизането в сила на закона цялата документация по започнатите процедури за "Хемус", "Струма" и "Черно море" трябва да бъде предадена на експертите в АПИ.

Агенцията ще замести НКСИП като бенефициент по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020". Всички открити обществени поръчки ще се прекратят автоматично, с изключение на тези по оперативната програма. Автоматично се прекратяват и всички сключени договори, освен тези с европейски пари.

НКСИП беше създадена през 2012 г. по инициатива на президента Росен Плевнелиев, който тогава беше регионален министър в кабинета на Борисов. Основната цел на компанията беше да ускори изграждането на магистралите "Струма" и "Хемус", както и тогавашният приоритет - строежът на магистрала "Черно море".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови