Quantcast

Андреева: Поставям си по-ниска оценка за управлението, отколкото заслужавам

OFFNews Последна промяна на 04 август 2014 в 12:09 1538 6

Таня Андреева

Ако трябва да си поставя оценка за управлението, тя ще е по-ниска, отколкото заслужавам. Това заяви здравният министър Таня Андреева.

Нямаше ден през тази година в Министерството на здравеопазването, който да е празен. Работих изключително добре със здравните организации. Министърът нищо не може да свърши сам, ако няма подкрепа от съсловието, посочи Андреева.

Пожелавам на следващия министър да изкара пълен мандат, даже два, с мнозинство в парламента, което да го подкрепя във всяка стъпка, каза Андреева и допълни, че няма да предаде много на служебния здравен министър, само дейности, които трябва да продължи.

Нека да не спира да работи, защото и един ден спиране на работата на системата ще й се отрази тежко, категорична е Андреева.

Реформа в здравеопазването няма да се случи, дори и да има стабилен парламент, защото няма финансов ресурс, подчерта здравният министър.

През тази една година много се говореше за реформа, но никой не обясни какво разбира под реформа. Трябва законодателство и финансов ресурс, затова тази реформа няма да стане в близките години, коментира Таня Андреева.

По думите й трябва да има преструктуриране на болничната помощ и промени, които да осигурят стабилна спешна помощ.

Заплатите в Спешна помощ бяха увеличени с 10% от началото на годината, а в психиатричната помощ – с 20%. Започнахме изработването на нова законодателна рамка за националната здравна карта – създадохме методика за разработването й и неин модел, като вече беше пилотно тествана в Кърджали, Кюстендил и Плевен, а се разработва и в още десет области, похвали се Андреева.

Уеднаквени са критериите за издръжка на Спешна помощ, 35 центъра ще бъдат обновени и ремонтирани, направихме стъпки и за връщане към спешен телефон 150, допълни тя.

Андреева обясни, че неин приоритет е било майчиното здравеопазване. Въпреки демографската криза имаме 400 новородени повече. Раждаемостта спадаше от 2010 г., но се надявам сега темпа да се увеличи, посочи министърът, като подчерта, че заслугата не е само на здравеопазването.

Успях да постигна едно спокойствие в системата. Има по-малко закъснели линейки и по-малко загубени животи по време на оказване на първа помощ. Вече никой не говори за лекарите като за убийци с бели престилки, коментира Андреева.

Това беше година за стабилизиране. Бяха заложени много мерки за подобряване на системата. Това правителство е работило реално 8-9 месеца, а за всяко нещо трябва време, дори за изработването на един законопроект, посочи тя.

По думите й са останали и много неща, които не е успяла да направи.

През тази една година работих много добре с кметовете за лечебните заведения, актуализирахме критериите, прегледахме алгоритмите на клиничните пътеки. Възстановихме и медицинската помощ в Девня, каза Андреева.

Не съм съгласна с твърдението, че пациентите не са получавали нищо добро от финансовия ресурс. Те получават по-добри консумативи и медикаменти. През последните четири години са изградени над 17 центъра за онкоболни с висок клас апаратура, а в държавните болници хората получават лекарска помощ на много по-високо ниво сравнение с предишни години, категорична е тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.08 2014 в 15:51

Не ви ли писна от комунистически лъжи?
Тази ще стане като Влислава Дърева след някоя друга годинка - дърта спаружена комунистка. Отвращавам се от тази жена, от всичките й мръсни лъжи които безсрамно и злобно изприказва за тези месеци "работа" типично по комунистически тертип - една лъжа повторена 100 пъти става истина.

04.08 2014 в 14:27

Дето е умна, ама е толкова хубава, щото е скромна, а скромността краси човека:)

04.08 2014 в 13:35

Това е най-добрият министър на здравеопазването от много години насам. Тя не свърши нищо, докато останалите натвориха сума глупости. Дори в сайта на министерски съвет имаше официален отговор към предложението и за увличаване бюджета на НЗОК, в който и казваха да спре да "имитира дейност".

04.08 2014 в 13:16

Тая пача без малко да изгони 1/3 студентите по медицина с инфантилните си закони и направи така че да фалира касата до края на годината......... тая пача е за една вечер обслужване в публичен дом после разстрел.

04.08 2014 в 12:45

"През последните четири години са изградени над 17 центъра за онкоболни с висок клас апаратура, а в държавните болници хората получават лекарска помощ на много по-високо ниво сравнение с предишни години, категорична е тя."

и как помогна тази г-жа със задна дата?

Може бие кадърен лекар и дори шеф на болница, но като министър не може да се каже, че ще остане с много висока оценка в исторически план.

04.08 2014 в 12:24

Тоест, под нулата?