Докато НЗОК има монопол, парите никога няма да стигат

Владимир Каролев Последна промяна на 21 юли 2014 в 14:26 7130 10

Снимка Сергей Антонов

НЗОК пак няма пари. Тоест, пари има, ама ги е изхарчила. Искат още пари, за да изхарчи и тях. То и аз искам така, ама за съжаление не съм държавен монопол, та няма кой да ми даде и то без да ме контролира.

През 2003 г. бюджетът на НЗОК е около 700 милиона лева с дефицит от около 40 милиона лева. Броят хоспитализации е около 1 300 000. Броят лечебни заведения е 258. Десет години по-късно бюджетът на НЗОК е около 2.7 милиарда лева с дефицит от около 400 милиона лева. Броят на лечебните заведения вече никой не знае колко е, но са над 400. Публично достъпна статистика за хоспитализациите от миналата година също не е излязла, но най-вероятно ще са почти два милиона. Накратко: за 10 години бюджетът на НЗОК се увеличава четири пъти, дефицитът се увеличава десет пъти, броят на лечебните заведения се увеличава два пъти и броят на хоспитализациите се увеличава с 50%.

Тоест, колкото повече пари даваме за здравеопазване, толкова по-болни ставаме. Разбира се, трябва да се внесе и уточнението, че броят на клинични пътеки също е нараснал, но безспорно числата са стряскащи.

Проблемът не е и в контрола. Контролни органи – бол. Ще каже някой – да, ама не си вършат работата. Така е, но по-важният въпрос е защо не си вършат работата. Както се пееше в старата песничка, „Защо е думичка вълшебна“, а покрай вълшебството е и най-важният въпрос в икономиката. Дори и да знаем отговора на вече вездесъщия въпрос „Кой“, ако не знаем „Защо“, то всичко си остава същото, а „Кой“ просто се сменя.

Проблемът с контрола върху разходите на НЗОК е в това, което в икономиката се нарича “принципал-агент” проблем и морален риск. Най-просто това е синхронизацията между интересите и действията на стопанисващите собствеността (директорите и контрольорите в НЗОК) и нейните собственици (всички български граждани).

“Принципал-агент” проблемът в държавната собственост е по-голям, отколкото в частната, тъй като принципалите (гражданите като собственици) просто нямат и не могат да имат толкова ефективни средства за контрол, колкото са те в частния сектор. Помислете си как контролирате НЗОК? Веднъж на 4 години избирате партия, която в добрия случай влиза в парламента, в още по-добрия излъчва кабинет, вероятно го гласуват, след това този кабинет излъчва чиновници в управителен съвет, които избират друг чиновник, който управлява НЗОК за 4 години и вие за това време нямате никаква възможност да го контролирате. И когато в тази схема се нароят достатъчно некадърни и/или нечестни хора, те започват да управляват тази собственост в свой интерес, но за чужда сметка (на гражданите или по-точно на нетните данъкоплатци). Това вече е т.н. морален риск. Загубите ги търпим ние, докато те извличат печалбите – било то политически - назначаване на партийни апаратчици на топли служби в РЗОК, било то финансови - източване през покровителстване на определени болници.

През последните дни чухме много на брой и много глупави решения на гореописания проблем. Всичко щяло да се оправи, ако изберем правилния човек (обикновено говорещия) за министър на здравеопазването – той щял със свръхестествени способности да реши кои болници са нужни и кои – не, да оцени отново по магически начин с абсолютна точност клиничните пътеки, да накара с вълшебство всички да си плащат осигуровките и да наложи безмилостен контрол. Малко като на избори – системата, по която се краде, си е чудесна, ама просто трябва да изберете правилния човек на власт и вече няма да се краде.

Проблемът не са хората, които управляват здравеопазването (КОЙ), а самата система и стимулите, които тя дава на всички в нея (ЗАЩО). Ако искаме промяна, то трябва да променим самата система, а не да играем наивно на хазарт, надявайки се, че на следващите избори ще изберем някакви перфектни хора, които изведнъж ще решат проблемите в здравеопазването.

Първо, най-важната мярка е демонополизацията на НЗОК. Тя е устойчиво разписвана в почти всяка управленска програма за здравеопазване от 2000-та година насам и дори е в плана за действие на сегашната директорка на НЗОК. Тоест, почти всички партии са заявили на хартия, че искат да го направят. За жалост никоя не прие стъпка в тази посока, а някои дори направиха всичко възможно това да не се случи. Остава да им наложим достатъчен обществен натиск, че да си изпълнят заявката. Конкуренцията между касите ще позволи на осигуряващите се лица да си избират в коя каса да се осигуряват, в зависимост от предложените условия. И ако една каса влоши своите условия, то просто хората ще си преместят партидите и тя ще затвори. От своя страна, частните здравноосигурителни каси ще имат стимул да наложат драконовски контрол върху болниците, тъй като източването им ще ощетява пряко техните клиенти и възможностите за доходност. Тъй като частните каси няма да раздават пари „на килограм“, съответно и броят лечебни заведения ще се намали по естествен начин, спрямо естествените и реални нужди на населението от здравеопазване.

Второ, системата на клинични пътеки трябва да се ревизира сериозно. Със сигурност тя не е коренът на всичко зло в българското здравеопазване, но е безспорен фактор, влияещ вредно и стимулиращ цялостното източване и всякакви операции „шменти-капели“ в системата. Вече всяка болница се оборудва със скъпи скенери, които на хартия сканират главата почти на всеки, който дори се приближи до болницата. Касата плаща, собствениците на частни болници си купуват нови апартаменти и коли, а някои шефове на държавни болници правят ремонти по 2000 лева на квадратен метър и след това с комисионните, получени от строителите, и те си купуват нови жилища и возила. И всичко това на гърба на осигуряващия се данъкоплатец.

Трето, нужни са сериозни законодателни промени по отношение на какво е спешна нужда от медицинска помощ. В момента всеки неосигурен размахва пръст, че всяка болежка е спешна нужда и съответно вика бърза помощ, която го кара в болница, където започват да го третират по някоя клинична пътека, плащана от редовно осигуряващия се и нищо неподозиращ данъкоплатец. Това е особено голям проблем в малките населени места, където често неосигурените работят на черно във фирмите на местните политици или местните бабаити или пък са от ромски произход и често имат зад себе си разгневена рода, която се готви да разкъса лекаря от бърза помощ, ако откаже да качи в линейката някой очевидно пил ром, който твърди, че има сърдечна криза.

Четвърто, трябва да се помисли сериозно по въпроса как да се реши трайно проблемът със самата бърза помощ. От една страна, държавата може да намери достатъчно пари, че да я поддържа в приемливо състояние, дори и като държавна (софийската бърза помощ има нужда от 11 милиона лева, а само субсидията на БДЖ на година е над 200 милиона). От друга страна, дали това е най-ефективният и добър за потребителите начин? Не е изключен вариант, при който бързата помощ да бъде концесионирана, включена като услуга от конкуриращите се здравни каси и т.н.

Най-важното е повече хора да разберат, че проблемите в българското здравеопазване не идват от това, че се назначават грешните хора. Напротив, проблемите са дълбоки, системни, коренът им е държавният монопол на НЗОК и вредните стимули, които той дава на всички в системата. Който и да бъде назначен, ако системата не се промени, стимулите ще си останат едни и същи и работата ще продължи да се върши без достатъчна ефективност и при сериозна корупция. За съжаление, хората, които имат интерес от запазване на сегашната система, са станали доста изкусни в лъжите, че всичко може да е перфектно и със сегашната система, само и само да са правилните хора на място. И така избирателите се доверяват на лъжлива утопична алтернатива. Крайно време е да разберем, че всяка утопия е крайност, а всяка крайност е лъжа. Ето защо, нека направим това, което ще направи здравеопазването по-добро, макар и не перфектно – демонополизация на НЗОК, повече избор и справедливост за осигуряващите се и ползващи здравни услуги и по-малко власт над нашето здраве в ръцете на политици, чиновници и партийни апаратчици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.07 2014 в 08:21

Каролев е много прав. В допълнение към казаното от него, още само 2 факта. В развитите държави има обществени ( примерно казано държавни) здравни заведения, които работят на капитационен принцип и частни, които обслужват пациентите си на основа на техните ЧАСТНИ застрахователни полици. Значи, ако имате такава частна застрахователна полица, влизате и ви правят в ЧАСТНАТА клиника операция на втория ден, иначе чакате за планова операция 6 месеца. Там държавата не плаща на частните клиники. Това е положението. Вторият особено голям проблем в България са огромните кражби в здравеопазването. Ако някой може да обясни като как в България има 700 000 инвалиди които получават пари за инвалидност при 3 000 000 работна сила ??? Вие не разбирате ли, че това е един абсолютен абсурд ! Всеки четвърти работещ в България е уж ИНВАЛИД И получава за това пари от данъкоплатеца ! Това, че има хора с инвалидност е факт и тях обществото следва да ги подпомогне ама чак пък всеки четвърти ??? А то е много лесно - отивате на ТЕЛК раздавате едни пари на едни доктори - те ви пишат инвалидност и получавате доживотна пенсия инвалидност от данъкоплатеца ! Ако се сравнят критериите и диагнозите за инвалидност у нас и в развития свят ще останете изумени. У нас могат да ви пишат инвалид за това, че имате сърдечна аритмия и за това да получавате пари, за което в онзи свят ще се изсмеят.
У нас в здравеопазването се краде на калпак и когато Каролев показва само малко от данните ми е странно, защо те не се обсъждат сериозно.

22.07 2014 в 17:30

Каролев, само скачаш от тема на тема. Не ти минаха либерастките теории за концесиониране на ВиК дружествата, и сега си захапал НЗОК.

Даже няма да се обременявам да ти чета компрометираните тези. Освен пазарен фетишизъм нищо друго досега не си показал.

Класически случай "Едно си баба знае, едно си баба бае."

22.07 2014 в 16:51

Веднага електронно досие за да проверяваме какви фиктивни "операции" и по колко пъти са ни начислили. И някой най-сетне да вземе мерки с фалшивите ТЕЛК, особено на циганското население и най-вече болните от "астма" циганета! Там какви пари се източват-не е истина! Как ще го лекуват ако не е осигурен??? Какви операции с моите пари?? Превързват го и вънка-както е по света!

22.07 2014 в 16:44

Напълно сме съгласни с написаното! По всякакъв начин лекари и неосигурени източват парите ни и никой не демонополизира тази каса! Явно два милиарда са апетитна хапка за разпределяне, защото частните болници май до една са на "наши" хора, като зелената енергия! Пише се по форумите за една частна болница ,май срещу Пирогов-строена за офиси и узаконена под масата май, където само стоят с цигари и кафета в кабинетите и чакат балами с клинични пътеки. От болница за протезиране станала спец по сърдечни и гастро-нали се сещаме защо??? Сигурно персонала работи на няколко места-нали се сещате колко е кадърен един неотпочинал си лекар? Е такива са всичките и затова само заплашват, че ще умираме, а в същност трябва да ги оставим да фалират те-без парите ни!

22.07 2014 в 14:25

този е дебил .. истината е друга .. докато всички институции се управляват от алчни и подкупни хора така ще е .... проблема е един и същи както в НЗОК така и в фондове, болници институции.. алчен, подкупен и некадърен човек - българин .. кой отговаря за подписването на договорите - Иван, кой отговаря за избирането на лекарствен доставчик - Петко, кой отговаря за тръжната документация - Мария ..
Докато има такива хора всичката ни държава ще е на такова дередже .. няма такова понятие лошо работеща институция - има алчни, некадърни, подкупни човечета на неподходяща позиция

22.07 2014 в 00:12

Два въпроса към човека с многото дипломи на заден фон:

Защо изчислената стойност на стандартна мозъчна операция в Германия е 30 000 Euro, а за същата в България НЗОК плаща 3 350 лв?

С кой момент от цялото си експозе-стратегия ще убедите младите лекари да останат да работят тук?

21.07 2014 в 18:45

Били, точно хора извън здравната система, но с ясни познания по отношение управление и финанси (като Каролев) трябва да коментират темата и да задават въпроси.
Хората от системата са в жесток конфликт на интереси и са станали професори по "усвояване на клинични пътеки" и все по-малко ги интересуват "мъките човешки".
И ДА - съгласен съм, че здравето струва пари и всички ние трябва да плащаме повече, но НЕ - не съм съгласен да наливаме ресурси в тази бездънна яма. Първо - цялостна реорганизация, ясен контрол, ясно възнаграждение за най-по-добрите и оптимизация на слабите места.
Иначе - абсурди колкото искаш :
- над пет пъти по-голям бюджет последните 10-12 години (някой да си мисли, че получаваме поне 2 пъти хо качествена помощ ?)
- броя на здравните заведения се увеличава, вместо да се оптимизира и намали
- кадрите, за които всички въздишат ... по официалната статистика на Eurostat се увеличават и България е в Топ 5 в ЕС по брой лекари на 100 000 жители
- между другото България е в Топ 5 и по бррой болнични легла на 100 000 жители.
Какво означават горните цифри - че я караме на количество, за да краднем повечеко ... а качеството няма значение - доказателство е над 2 млн !?! хоспитализирани миналата година

21.07 2014 в 18:05

До Били:
Нямам нищо против някой да печели от труда си, но да е правилата.
Сега си представи болницата Х, която те лекува по клинична пътека. Накрая те изненадват, че трябва да платиш сумата У в болничната аптека. Аптеката е собственост на дружество, което няма нищо общо с болницата.
В аптеката, казваш че искаш подробна фактура за какво плащаш и настава някаква драма. Оказва се, никой не знае какво точно ти начисляват под името ааааа комплект.
Връщат те и след около седмица успяват да сътворят нещо което може би е използвано в твоя случай.
Нямам нищо против някой да печели, но не обичам да ме лъжат.
Иначе Каролев е прав, ако беше частен фонд, това нямаше да се случи.

21.07 2014 в 16:17

Помня как при правителството преди Герб имаше НЗОК 1 милиард излишък. Какво го направиха?

21.07 2014 в 16:06

Защо бе Каролев собствениците на болници да не си купуват апартаменти и коли.Или може само за финансовите "гении" като тебе.Не ми давай за пример 2003 година.Това че тогава здравеопазването е било недофинансирано не значи че все така трябва да я караме.В либералния свят,който все даваш за пример се изсипват много по големи пари и пак имат проблеми.Не с парите а с кадрите.Щото никой не иска да се гърби със мъките и скърбите човешки.Не слагай нивото на здравето на нивото на зарзавата на пазара.И моля те не коментирай работи които не разбираш.Говори си за пазари,капитали но в тая сфера си исуфициентен.С добри чувства ти го казвам.
 
X