Ананиев отговори на пътните фирми: Пари ще има само за изрядните

Йорданка Веселинова 26 юли 2022 в 15:34 3824 5

Архив

Снимка БТА/Асен Тонев

Председателят на комисията Настимир Ананиев от ПП

Държавата ще плати само на изрядните пътни фирми, заяви пред журналисти в НС председателят на парламентарната комисия по регионална политика Настимир Ананиев от ПП.

"Трябва много ясно да заявим на пътните фирми, че ще се разплатим само към тези, които са изрядни към държавата. Тези, които са проблемни, трябва ДНСК и АДФИ да излязат със становище за всеки един проект", добави той.

Ананиев твърди още, че само 21% от пътните фирми са изрядни и само те ще получат парите си:

"Щом си изряден към държавата, и държавата трябва да е изрядна и към теб."

Вчера пътните фирми обявиха, че планират безсрочен протест от утре, 27 юли. Той ще започне пред Народното събрание, а през целия ден в 20 точки по пътищата на страната ще има едночасови блокади. Днес пък от бранша заплашиха, че тази година няма да има зимно почистване. Председателят на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков пък днес заяви, че след първи октомври няма да има поддръжка на пътищата. Причината е, че на компаниите не е платено и с тях не са сключени нужните договори. Става въпрос за неразплатени 720 млн. лв. за вече извършени дейности.

В комисия депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки - единият на "Демократична България", а вторият - на "Продължаваме промяната". 

ДБ предлагат възможността за строителство чрез инженериннг, т.е. при обединяване на проектиране, строителство и строителен надзор, но чрез прецизиране на случаите, в които е възможен - при бедствия, изграждане на национални обекти, за които не са налични познания и опит за проектиране или техника, за тяхното изпълнение, за общински обекти със срок за изпълнение до 1 година и на стойност до 120 хил. лв. В мотивите на вносителите е записано, че "българската форма на инженеринг е корупционна", заради което се налага и промяна в закона.

От ПП пък предлагат индексация на цените по сключени договори за обществени поръчки. Целта е да не се забавя строежът заради повишилите се цени на строителните материали.

В края на заседанието, след като законопроектите бяха приети, Настимир Ананиев заяви, че до края на седмицата ще бъде свикано извънредно заседание, на което ще се обсъждат договорите за текущ ремонт и зимна поддръжка на пътищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

2

Valioka

26.07 2022 в 16:08

Нема такива нглеци... На Баце отрочетата...

-240

1

редовно четящ

26.07 2022 в 15:50

Щото се накъсаха да почистват пътищата! А с тези едночасови блокади да внимават много!