Пътните фирми плашат, че ще спрат поддръжката на пътищата от 1 октомври

OFFNews 26 юли 2022 в 09:51 2559 2

чайко

Снимка БГНЕС

Стефан Чайков, от БКП.

След първи октомври няма да има поддръжка на пътищата, каза днес пред БНТ председателят на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков. Причината е, че на компаниите не е платено и с тях не са сключени нужните договори. Става въпрос за неразплатени 720 млн. лв. за вече извършени дейности.

За Чайков единственото решение на проблема е Народното събрание да възложи на Министерския съвет решаването на проблема, така че ако то бъде разпуснато по него да може да се работи.

Утре браншовата камара готви протести в цялата страна, които ще обхванат над 20 точки. Ще има и блокади на пътища. Според Чайков засегнати са повече от 80 фирми.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев коментира, че проблемът с основанията за плащанията не е решен и докато това е така няма как сумите да се преведат.

"Когато говорим за публични средства не може лековато да платим едни милиарди на пътните фирми. Има натиск да се разпише един празен чек", поясни той.

Ананиев припомни, че междуведомствената комисия, която е проверила общо 906 задания е открила нарушения в 79% от тях.

"Ще предложа на комисията по регионално развитие да се приеме решение, че на коректния бизнес ще се плати. За останалите ще искам да се прави обстойна проверка, защото до момента тя е по документи. Има готовност тази седмица да разгледаме въпроса", каза още Настимир Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

2

borisboris

26.07 2022 в 12:28

В нормалния свят бизнеса се бори за поръчки на конкурентен принцип. Не знам тия цървули защо смятат някакви пари и поръчки за гарантирани. И нека да видим какво ще се случи с тях ако си позволят да тормозят хората в жегите.

22548

1

dolivo

26.07 2022 в 11:44

изнудвачи! крадат ви чрез лошо свършена работа!

ако блокират, в затвора и разправа чрез полиция, разбойници