АБВ започва национално допитване за президентска република

OFFNews 18 юли 2014 в 19:00 3436 2

Георги Първанов

АБВ стартира в началото на август общонационално допитване за възраждане на държавността чрез президентска република.

Това обяви Георги Първанов след заседание на Изпълнителния съвет на АБВ.

Така българите ще имат възможност да се произнесат по 12-те идеи на АБВ за здрава и добре уредена българска държава, твърди Първанов. 

Събитията в държавата през последните години свидетелстват за необходимост от промяна на държавното устройство или поне начало на дискусия по въпроса, коментира лидерът на АБВ. Допитването ще става с анкетни карти.

Георги Първанов каза, че това допитване може да доведе след себе си и референдум по темата и добави, че АБВ ще настоява за промяна в Закона за общественото допитване, която да доведе до сваляне на прага, който определя допитването като валидно.

Сред основните тематични акценти в допитването ще е този за промяна във формата на държавното устройство, засилване на ролята на пряката демокрация, засилване на мажоритарния елемент в провеждането на избори, идеята за реформа на политическия модел, в т.ч. и промяна на модела на финансиране на политическите партии.

На следващо място е борбата с корупцията по високите етажи на властта. В анкетната карта заляга и идеята за реформа на съдебната власт, засилване на местното самоуправление, дълбока административна реформа, активна регулираща роля на държавата в икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews