10 министри плащат заеми, Кралев рекордьор по задължения

Ивайло Анев Последна промяна на 14 декември 2014 в 14:42 22971 5

Десет от общо двадесетте министри в коалиционното правителство на Бойко Борисов са обявили, че имат задължения към различни банки.

Това показват декларациите по закона за конфликт на интереси на правителството, публикувани на страницата на парламента.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин има кредит в размер на 100 000 лв. от “Уникредит Булбанк”.

Други двама от вицепремиери в кабинета "Борисов" - Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, пък имат банкови задължения съответно от 9000 лв. в “ДСК Лизинг” и 25 000 лв. в “Сосиете Женерал Експресбанк”.

Сред заместниците на премиера Бойко Борисов единствено вицепремиерът Меглена Кунева е без дълг. Тя е посочила, че е председател на Борда на директорите на Европейски политически център, почетен президент на ЕКАС (НПО със седалище в Брюксел) и член на борда на попечителите на Американския университет.

Рекордьор по задължения е спортният министър Красен Кралев. Той има ипотечен заем за 479 514 лв. към ДСК и две кредитни карти с общ лимит близо 50 000 лв.

Спортният шеф е първенец и по участие в управителни органи на юридически лица. Към момента на подаването на декларациите той е бил в 9 фирми или сдружения, има дялове от 2 компании, а преди 12 месеца е имал 4 фирми и е бил управител или член на 24 неправителствени организации.

Сред министрите с кредити още са Веселин Вучков, Ивелина Василева, Николай Ненчев, Петър Москов, Тодор Танев и Теменужка Петрова.

Вътрешният министър Вучков има задължения в размер на 12 800 евро към “Сосиете Женерал Експресбанк”. Той е посочил също така, че е извършвал научнопреподавателска дейност в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград.

Колежката му в МОСВ Ивелина Василева е теглила заем в размер на 36 000 евро от “Уникредит Булбанк”.

Министърът на отбраната Николай Ненчев има кредит от 15 000 лв. от “Общинска банка”. Преди да заеме поста, той е бил в управата на две фондации и на Института по правни евростандарти.

Здравният министър д-р Петър Москов има кредит в размер на 7000 лв. от ПИБ. Той е декларирал два трудови договора - с УМБАЛ “Св. Анна”, където се води в неплатен отпуск, и с МУ – София за преподавателска дейност.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев има задължения в размер на 16 000 лв. към ДСК, а колежката му, отговаряща за енергетиката, Теменужка Петрова разполага с две кредитни карти от ОББ с лимити 3000 лв. и 7000 лв.

Финансовият министър Владислав Горанов е обявил, че е изпълнителен директор на Общинска банка към датата на подаване на декларацията си. Той няма заеми.

Правосъдният министър Христо Иванов, който също не е декларирал задължения, е бил  член на 6 фондации, сред който са “Фора – Фондация за обществено развитие” и “Фотофабрика”.

Премиерът Бойко Борисов и министрите Даниел Митов, Десислава Танева, Ивайло Московски, Лиляна Павлова и Николина Ангелкова не са декларирали участие във фирми или сдружения, както и задължения към банки.

В регистъра вече фигурират и част от декларациите за конфликт на интереси на депутати от Реформаторския блок. Участие във фирми са обявили Борислав Великов, Гроздан Караджов и Петър Славов, както и кметският син от Хасково Станислав Иванов, който управлява цели шест дружества.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2014 в 14:54

Реалиста,
Нищо не разбирам от банкова система. Не ме интересува как е в Щатите- презирам силно изразен материализъм и заробване до гроб с кредити в името да имам мещо, щото и другите така. Не ме интересуват и какви карти и кредити имат хората от статията. Но ми е много чудно и адски любопитно как излиза сметката: заплатка- около 5 К в лева на месец, кола за 80К , къща за 1 М ( тук включвам и мебелите, които често струват повече и от къщата), частно училище- 15-20К, дрехи, джаджи, etc. Примерът ми е с произволни числа, но се наблюдава масово. Това е някаква мистерия! Искам да знам, бе.

15.12 2014 в 12:05

Кво се заяждате, бе! И те са хора!

15.12 2014 в 03:42

Иванка вие разбирате ли от банкова система? А знаете ли какво е кредит как се управлява, смята и така нататък? Имали 15 000 лв кредит и вече "лъжели нямали доход" в САЩ за такава сума дори няма да си направят труда да ви проверят кредитната история.. 200-250 лв на месец е месечната вноска по подобен кредит това много ли е? Не реално ли е според вас? На запад хората изплащат 5 пъти по големи кредити масово при нас обаче само като чуе някой кредит и веднага мисли далавера.. нищо не нормнално и далаверско не виждам тук

14.12 2014 в 17:30

Преди доста години бях питала неофициално един познат, който е адвокат, как хората в България оправдават притежанието на скъпи имоти и коли като нямат ОФИЦИАЛНО съответните доходи. Отговори ми, че теглят кредити за парлама. Кога имущество и реални доходи ще започнат да съвпадат? Най-интересни са ми магистратите с къщи-палати, показвани и по телевизията.

14.12 2014 в 15:12

Кра лев. Стани шеф, бой бори се ..