10 министри плащат заеми, Кралев рекордьор по задължения

Ивайло Анев 14 декември 2014 в 14:42 23745 5

Премиерът Бойко Борисов и министрите му полагат клетва пред Народното събрание

Десет от общо двадесетте министри в коалиционното правителство на Бойко Борисов са обявили, че имат задължения към различни банки.

Това показват декларациите по закона за конфликт на интереси на правителството, публикувани на страницата на парламента.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин има кредит в размер на 100 000 лв. от “Уникредит Булбанк”.

Други двама от вицепремиери в кабинета "Борисов" - Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, пък имат банкови задължения съответно от 9000 лв. в “ДСК Лизинг” и 25 000 лв. в “Сосиете Женерал Експресбанк”.

Сред заместниците на премиера Бойко Борисов единствено вицепремиерът Меглена Кунева е без дълг. Тя е посочила, че е председател на Борда на директорите на Европейски политически център, почетен президент на ЕКАС (НПО със седалище в Брюксел) и член на борда на попечителите на Американския университет.

Рекордьор по задължения е спортният министър Красен Кралев. Той има ипотечен заем за 479 514 лв. към ДСК и две кредитни карти с общ лимит близо 50 000 лв.

Спортният шеф е първенец и по участие в управителни органи на юридически лица. Към момента на подаването на декларациите той е бил в 9 фирми или сдружения, има дялове от 2 компании, а преди 12 месеца е имал 4 фирми и е бил управител или член на 24 неправителствени организации.

Сред министрите с кредити още са Веселин Вучков, Ивелина Василева, Николай Ненчев, Петър Москов, Тодор Танев и Теменужка Петрова.

Вътрешният министър Вучков има задължения в размер на 12 800 евро към “Сосиете Женерал Експресбанк”. Той е посочил също така, че е извършвал научнопреподавателска дейност в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград.

Колежката му в МОСВ Ивелина Василева е теглила заем в размер на 36 000 евро от “Уникредит Булбанк”.

Министърът на отбраната Николай Ненчев има кредит от 15 000 лв. от “Общинска банка”. Преди да заеме поста, той е бил в управата на две фондации и на Института по правни евростандарти.

Здравният министър д-р Петър Москов има кредит в размер на 7000 лв. от ПИБ. Той е декларирал два трудови договора - с УМБАЛ “Св. Анна”, където се води в неплатен отпуск, и с МУ – София за преподавателска дейност.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев има задължения в размер на 16 000 лв. към ДСК, а колежката му, отговаряща за енергетиката, Теменужка Петрова разполага с две кредитни карти от ОББ с лимити 3000 лв. и 7000 лв.

Финансовият министър Владислав Горанов е обявил, че е изпълнителен директор на Общинска банка към датата на подаване на декларацията си. Той няма заеми.

Правосъдният министър Христо Иванов, който също не е декларирал задължения, е бил  член на 6 фондации, сред който са “Фора – Фондация за обществено развитие” и “Фотофабрика”.

Премиерът Бойко Борисов и министрите Даниел Митов, Десислава Танева, Ивайло Московски, Лиляна Павлова и Николина Ангелкова не са декларирали участие във фирми или сдружения, както и задължения към банки.

В регистъра вече фигурират и част от декларациите за конфликт на интереси на депутати от Реформаторския блок. Участие във фирми са обявили Борислав Великов, Гроздан Караджов и Петър Славов, както и кметският син от Хасково Станислав Иванов, който управлява цели шест дружества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови