Зрелостниците ще получат служебните си бележки за матурите до 18 май

OFFNews 28 април 2023 в 14:23 1413 0

Класна стая

Снимка Pixabay

Класна стая

Зрелостниците ще получат бележките си за допускане до държавните зрелостни изпити до 18 май. В тях ще бъде записано в кое училище трябва да се явят и в колко часа започва матурата по съответния предмет, който са посочили в заявлението си, съобщи директорът на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН Евгения Костадинова пред БНР.

Задължителните ДЗИ са два - по български език и литература (на 19 май) и по предмет, избран от дванадесетокласника (на 23 май). Отделно учениците могат да се явят на изпити по желание и да използват оценките от тях при кандидатстване в университет. Матурите по желание ще се проведат между 26-и и 31 май от 8 и от 14 ч.

48 университета в България ще приемат с оценки от матури

Тя разясни и предложеното от МОН включване на допълнителни предмети, по които ще може да се държат изпити за валидиране на компетентности. Те са информатика, предприемачество, музика, изобразително изкуство. Предстоящата промяна в Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците ще даде право на завършил средно образование, който не е учил тези предмети като профилиращи в училище, да се яви на изпит, съответстващ на по-високото ниво.

„Тези изпити се правят по реда на допълнителните матури, но не са допълнителни матури. Резултатът от такъв изпит се записва в отделно удостоверение“, обясни Костадинова.

На него право имат да се явят лица, завършили средно образование, които не са изучавали определен предмет в училище. Пример за това са идващите от чужбина, допълни тя.

272 души са подали заявления за явяване на тези допълнителни изпити за валидиране на компетентности тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика