Учениците с право на матура по желание по още четири предмета

Целта на промяната е улесняване на достъпа до висше образование

Александра Маркарян 24 април 2023 в 17:13 1872 1

Проф. Сашо Пенов

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Проф. Сашо Пенов

Разширява се кръгът на възможните предмети, по които зрелостниците ще могат да се явят на допълнителна матура по желание предвижда проект на наредба за изменение на Наредба № 11 от 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците, внесен от служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов за обсъждане и гласуване от правителството.

Добавят се предметите информатика, предприемачество, музика, изобразително изкуство и се дава право на ученик, който не ги е изучавал в профилираната подготовка да се яви въпреки това на матурата, съответстваща на това по-високо ниво.

Смисълът от добавянето на предметите към списъка с възможни за втора матура е улесняване достъпа до висше образование. С оценките от матура може да се кандидатства директно.

Целта е "добавяне на още една стъпка към плавен преход между средно и висше образование, доколкото при кандидатстване във висше училище оценката от положения изпит за валидиране по реда на държавните зрелостни изпити има същата тежест, каквато и оценката от държавен зрелостен изпит", посочва министър Пенов в мотивите си. 

Резултатите от положените изпити за валидиране на компетентности по реда на държавните зрелостни изпити, както и до момента, ще се отразяват в отделен документ. Той ще се казва "Удостоверение за валидиране на компетентности по учебен предмет по реда на допълнителните държавни зрелостни изпити".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

стикс

25.04 2023 в 11:48

Така е.Всеки трябва да има достъп до образование.Без пречки,спънки и други административни хватки.И престанете с тези задължителни предмети.Защо трябва да уча висша математика,и учих,когато цял живот един път не ми е потрябвала?Кой каквото си избере,това да учи.Да вземем най-после добрите страни от световните практики.