48 университета в България ще приемат с оценки от матури

Александра Маркарян 09 февруари 2023 в 12:31 9277 2

Абсолвенти от ВУТПП се дипломират.

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Дипломиране на абсолвенти.

48 университети и висши училища в България ще приемат кандидат-студенти с оценки от държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за предстоящата академична 2023/2024 година, съобщи Министерството на образованието и науката.

В повечето от тях бъдещите висшисти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата - показва информацията, предоставена на Министерството на образованието и науката (МОН) от 51 висши училища в България (подробности за приема по висши училища вижте ТУК).

Само в три от тях оценки от държавни зрелостни изпити няма да се включват във формиране на бала. Това са Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Театралният колеж „Любен Гройс“ в София и Американският университет в Благоевград.

Така е и при една част от специалностите в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, но при други държавният зрелостен изпит по професионална квалификация, положен в музикално училище, ще се признава и за приемен.

В четири висши училища няма да се провеждат кандидат-студентски изпити и приемът в тях ще става само с оценки от матура и дипломата за средно образование. Това са Националната спортна академия „Васил Левски“, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето училище по застраховане и финанси в столицата.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми.

В някои от висшите училища в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от ДЗИ. Така е в медицинските университети, където още от миналата учебна година, освен резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1169

2

Боли ме шнура

09.02 2023 в 17:36

48 университета с население 5 мил. Професори, доценти, лапач до лапач.

4036

1

lans link

09.02 2023 в 14:05

В "Академия на МВР", специалност "Противодействие на
престъпността и опазване на обществения ред", редовна форма на обучение, умишлено ли в графа балообразуване 4-та точка- Резултат от теста... (за интелигентност) не се вижда до края?
За задочната форма пък тест и приемен изпит няма, ама айде здраве...
 
X

Елена, която върна наградата